LLIGA
Esports 31/03/2012

Barça i Athletic, un duel "honest"

Natalia Arroyo
3 min
"UN PARTIT MOLT BONIC"  Guardiola va començar a jugar el partit ahir a la roda de premsa, en què va elogiar l'Athletic i va demanar a l'afició que ompli el Camp Nou.

Totes les cartes sobre la taula. Cap d'amagada. El Barça rep aquesta nit l'Athletic Club al Camp Nou (22 h, TV3 / La Sexta) en un xoc entre dos equips amb un joc d'atac atrevit i sense reserves. Estètic, físic, al descobert, sense enganys ni censures. El desgast acumulat pels compromisos europeus d'aquesta setmana -especialment en el cas dels bascos, que van jugar dijous contra el Schalke 04 i han tingut un dia menys de descans que el Barça, que va jugar dimecres a Milà- no sembla poder amenaçar l'espectacle que tothom espera avui, un bonic record de l'exhibició que tots dos equips van protagonitzar a San Mamés en la primera volta, un altre deliciós tast del que es veurà a la final de la Copa del Rei.

Serà un partit que començarà amb el Barça a sis, set o nou punts del Reial Madrid en funció del que facin els blancs abans contra l'Osasuna al Reyno de Navarra (20 h), l'escenari de l'última derrota blaugrana en Lliga. Serà, també, el duel entre Pep Guardiola i Marcelo Bielsa, dos tècnics que ahir en roda de premsa van tornar a proclamar públicament l'admiració que es professen; dos entrenadors que senten el futbol com un esport ple de passió, d'esforç, de matemàtica. I de sinceritat. Tot o res. No hi ha més. El de Santpedor definia com a "honest" el futbol de l'Athletic, que considera que "és la sensació d'Europa" aquesta temporada, i Bielsa augurava un partit emocionant i amb molt de ritme, una lluita de dos conjunts "que volen atacar".

Anar a l'espai i atacar amb vuit

Aquesta voluntat d'anar sempre endavant és un dels trets que més fascina Guardiola, que més admira de l'Athletic de Bielsa. "Mai havia vist un equip que jugui amb tants futbolistes anant a l'espai -reconeixia el tècnic-. Arriben amb vuit a l'àrea rival. No et deixen espai per respirar. És un plaer veure els seus partits". El d'aquesta nit al Camp Nou serà dels que agraden molt al Guardiola aficionat i que suposen un repte motivador per al Guardiola entrenador. A San Mamés els blaugranes van tenir el 65% de possessió, van xutar 15 vegades a porteria i Valdés només va haver d'intervenir en quatre ocasions, però, a diferència d'altres dies, la sensació va ser que el Barça mai va poder sentir-se dominador del tot, mai va poder jugar còmode i segur. El partit es va convertir aviat en un anar i venir boig, en un intercanvi de cops ferotge i perillós sobre la pluja. "Serà un partit complicadíssim, duríssim i exigent", resumeix Guardiola.

Dinou jornades després, aquest Athletic està més rodat, més treballat. Per tant, és encara més perillós que a Bilbao. "Si tingués més descans entre setmana seria un equip imbatible -deia Guardiola-. En poc temps els jugadors ja senten seva una manera de jugar molt genuïna, un estil de joc fascinant".

Marcatges individuals

Quan l'entrenador del Barça diu genuí, pensa en la capacitat dels onze jugadors bascos de replegar i desplegar amb intensitat, i de fer així brevíssimes les transicions. Quan diu fascinant, diu riquíssim i molt mòbil en els automatismes. Susaeta i Muniaín són dos punyals que trenquen generalment per banda però sorprenen també per dins, permutant-se amb l'elèctric Ander Herrera entre línies, rellevant-se quan De Marcos envaeix, tot coratge, l'última franja d'atac. Protegits per un sobri Iturraspe al pivot defensiu i rematats amb un Llorente imprevisible tant dins com fora de l'àrea, l'Athletic es mou amb disciplina sobre la gespa, executant amb concentració les complexes instruccions que Bielsa els dóna. La pissarra del tècnic xilè els ordena una cadena de marcatges individuals que ells realitzen amb fe. A Bilbao aquesta rígida estratègia defensiva va complicar molt la circulació de pilota al Barça, que no trobava amb comoditat cap home lliure. Davant el Schalke dijous, però, va fer molt vulnerable l'eix de la defensa basca, una situació que pot afavorir la connexió de Messi amb els homes interiors del Barça.

Un altre dels perills de l'Athletic són els seus atacs ràpids, verticals i que acumulen molta gent en zones de remat. El 3-4-3 que va escollir Guardiola a San Mamés va fer difícil controlar aquestes invasions a l'àrea, però l'absència d'Abidal i la preferència d'Alves com a lateral i no pas extrem com va ser-ho a Bilbao fan pensar en la recuperació del 4-3-3 per rebre l'Athletic. Amb menys de 48 hores per descansar després de jugar a Gelsenkirchen, en l'onze basc s'esperen algunes rotacions, com podria ser la titularitat del jove Ibai Gómez o la suplència de Llorente en favor de Toquero.

L'únic segur és que cap dels dos equips es reservarà res. El Barça s'hi juga la Lliga. L'Athletic, les opcions de colar-se a la Champions. I tots dos, l'honor de vèncer l'equip del moment a Europa, l'orgull d'endur-se un partit noble i atractiu.

stats