FUTBOL INTERNACIONAL
Esports 18/06/2013

Els jugadors de Brasil donen suport a les protestes

Hulk, David Luiz i el mateix seleccionador Scolari consideren com a "normals i comuns" les reivindicacions socials que hi ha per tot el país

Efe
2 min
Hulk, en roda de premsa / VANDERLEI ALMEIDA / AFP

BarcelonaEls jugadors de la selecció brasilera que participen a la Copa Confederacions han parlat de qüestions polítiques per primera vegada en tres dècades. Hulk i David Luiz han donat suport a les protestes multitudinàries que aquest dilluns es van produir per tot el país.

David Luiz i Hulk han estat portaveus d'una selecció que, en el passat, sempre era esquiva a qualsevol assumpte polèmic. El diputat i exfutbolista Romario de Souza Faría ha demanat, a través de les xarxes socials, que la selecció es pronunciés a favor de les protestes populars que dilluns van congregar 250.000 persones en una vintena de ciutats. "La selecció podria i hauria també d'engegantir-se i manifestar-se positivament de la seva millor forma, contra tot el dolent i negatiu que estem veient i passant aquest moment. Els jugadors i comissió tècnica haurien de fer un gest de suport al nostre poble. Vosaltres teniu aquest poder, useu-lo si us plau ", ha escrit Romario.

Les protestes van començar per la pujada de la tarifa dels autobusos i han catalitzat la insatisfacció amb molts altres temes, entre ells el malbaratament amb les obres de la Copa Confederacions que va començar dissabte passat, el Mundial de 2014, la inflació o la mala qualitat de la sanitat i l'educació pública.

David Luiz ha opinat que les protestes són un mitjà legítim per aconseguir que el país "millori" i s'equipari als països desenvolupats. "Les persones tenen dret d'expressar les seves opinions i manifestar-se si no estan feliços, només d'aquesta manera arribarem a veure els errors i millorar. Brasil ho té tot per créixer i ser un país millor", ha dit el defensa en la roda de premsa diària de la selecció, que està concentrada per a la Copa Confederacions.

Hulk ha al · ludit als seus orígens pobres per explicar que té ganes de sumar-se a unes protestes que "són justes", pel que ha demanat als governants que escoltin les reivindicacions dels manifestants. El mateix seleccionador nacional, Luiz Felipe Scolari, ha vist amb bons ulls que els futbolistes tornin a expressar la seva opinió i que s'acabi amb la "alienació" que, durant molt de temps, els va portar a evitar parlar de qualsevol tema que no sigui futbol.

Per la seva banda, l'entrenador ha considerat que les protestes són "comuns i normals en una democràcia" i ha desitjat que els governants rebin el missatge dels manifestants i que aquests "continuïn sent pacífics".

El silenci polític de la selecció ve dels anys 80, quan jugadors com Sòcrates i Walter Casagrande van recolzar el moviment popular "Diretas Já", que demandava la democratització del país i la celebració d'eleccions presidencials directes.

stats