Esports 09/02/2013

Austràlia suspèn algunes apostes en plena crisi

Una investigació ha destapat una xarxa de dopatge i apostes il·legals a l'esport del país

Pol Frias
2 min
Austràlia suspèn algunes apostes en plena crisi

Barcelona.Les apostes en el futbol australià han estat suspeses a causa de la pràctica de dopatge i la manipulació de partits. Segons ha informat la policia local, s'han arribat a fer apostes des d'Àsia a partits de la Lliga A de futbol australià -un esport local- d'aproximadament 30 milions d'euros. La Comissió Australiana contra el Crim ha assegurat que el crim organitzat té cada vegada més influència en l'esport local i augmenta l'ús generalitzat de drogues que milloren el rendiment. No obstant això, la Federació Australiana de Futbol (FFA) i la Lliga de Futbol Australiana han confirmat que no hi ha cap investigació en curs sobre la possible manipulació de partits. Per la seva banda, la policia no va voler confirmar si existeix aquesta investigació, però va reconèixer que en cas que es portés a terme no caldria informar les autoritats esportives, ja que la informació és obtinguda, sovint, a través d'escoltes telefòniques.

Un portaveu de la Federació Australiana de Futbol va comentar que estan intentant identificar el partit de futbol que va atreure 30 milions d'euros en apostes procedents d'Àsia. "La FFA està investigant per identificar el partit en relació amb aquesta caiguda d'apostes, però no ha rebut cap informació relativa a la violació de la integritat en qualsevol dels seus partits", va dir.

Dijous es va convocar una roda de premsa a Canberra per presentar l'informe Crim organitzat i drogues a l'esport . Aquest escrit denuncia el dopatge habitual entre els esportistes d'elit i implica algunes màfies en la distribució de les substàncies prohibides. Durant l'acte, el primer ministre australià de Justícia, Jason Clare, va assegurar que "les troballes són demolidores i indignen els aficionats", i va afegir que "això és fer trampa i, el que és pitjor, és fer-ho amb l'ajuda de delinqüents". En aquesta mateixa línia, el president de l'Agència Mundial Antidopatge i exministre australià de Finances, John Fahey, va apuntar que aquesta investigació "destaca l'amplitud i la profunditat del problema en un país que es vanagloria de practicar el joc net". Sobre les màfies, la Comissió Australiana contra el Crim explica en la seva anàlisi que sospita que en almenys una ocasió s'ha manipulat el resultat de partits.

La reacció de les diferents disciplines esportives a Austràlia, com el criquet i el rugbi, dues de les més importants del país, ha estat per desmarcar-se de les sospites i comprometre's a col·laborar en futures investigacions. El president executiu de la Federació Australiana de Futbol, David Gallop, va dir que vigilen qualsevol pràctica il·legal i va negar que hi hagi proves de casos de dopatge o de manipulació de resultats entre els seus afiliats.

No obstant, l'entrenador del Melbourne Victory, Ange Postecoglou, dues vegades campió de la Lliga A, va dir que no descarta que aquest tipus de pràctiques il·legals s'hagin donat en el futbol australià, ja que "parlem de diners, una cosa que pot corrompre fins als ambients més segurs". L'Autoritat Esportiva Australiana Antidopatge rebrà més poders i recursos per iniciar una investigació exhaustiva dels problemes denunciats per l'informe.

stats