PRIMERA DIVISIÓ
Esports 01/12/2013

El Barça perd la intensitat en el pitjor moment i cau derrotat a San Mamés (1-0)

Martino no ha fet canvis d'inici i un gol de Muniain ha trencat un partit molt igualat

Toni Padilla
Alexis lluita per una pilota aèria amb Laporte

Bilbao (enviat especial)Segona derrota en cinc dies del Barça. Dues derrotes que es converteixen en dos senyals d'alarma malgrat que han arribat amb guions oposats. La manca d'intensitat d'Amsterdam ha donat pas al combat de Bilbao, però en l'intercanvi de cops, l'equip de Valverde ha resultat saber jugar més bé les seves cartes. L'Athletic no ha estat millor, però ha interpretat millor el seu rol: intensitat, grapa, saber defensar quan toca i aprofitar les errades locals. El Barça, en canvi, no ha acabat de fer el que li tocava, malgrat millorar respecte a Amsterdam. Els minuts de bon joc, però, han donat pas a altres amb menys intensitat en què els bascos sortien de la cova per plantar cara.

Martino no ha volgut fer sang ni ha volgut deixar marcats alguns jugadors com a culpables de la derrota a Amsterdam. De sortida ha fet jugar els jugadors previsibles, aquells amb més pes. El retorn de Busquets assegurava intensitat contra un rival molt agressiu, amb Montoya tornant a la seva banda natural per donar espai a Adriano. Els laterals, però, especialment Montoya, han patit molt.

El partit, amb un nou escenari, s'ha jugat amb el ritme dels duels que se solien jugar a pocs metres a l'oest, al vell San Mamés. L'Athletic de Valverde no juga tan al límit com aquell de Bielsa, però té les idees clares, mossegant i donant feina als rivals. El Barça ha començat el partit pressionat i ha acabat el primer temps patint, però pel mig ha dominat el matx i ha ofert una bona versió. Per moments, Xavi, Iniesta i Busquets han tancat els bascos sobre la seva porteria, però no s'ha aconseguit connectar gaire amb Neymar i Alexis a dalt.

El partit s'ha convertit en un duel molt físic, sense pausa, sense fre, en què els dos equips deixaven clar que volien guanyar. Les oportunitats, però, han estat poques durant la primera part, amb Neymar patint per culpa de les botes i Iturraspe plantant cara al mig del camp. El Barça, de fet, ha xutat un sol cop entre els tres pals.

El partit hauria pogut canviar als 57 minuts de la segona part, quan una pèrdua de pilota local ha deixat Neymar tot sol. El brasiler ha encarat la porteria rival rebent la falta d'Iturraspe, però a diferència del que va passar a Amsterdam en una acció similar, l'acció ha acabat amb targeta groga i un bon xut de Neymar.

El Barça de Martino, però, ha funcionat a ratxes, barrejant minuts de domini en què semblava que arribaria el gol amb altres en què l'Athletic, amb la força que li dóna la seva afició, mossegava per acostar-se a un Pinto que no ha patit gaire. El partit, intens, ha vist com cap dels dos equips aconseguia el control absolut, malgrat que el Barça ha posat més futbol. El duel semblava destinat a l'empat, però als 71 minuts el Barça ha perdut la pilota quan sortia a l'atac i l'Athletic, amb tres cops, ha creat la seva segona ocasió clara del partit. Muniain, que durant el primer temps havia fallat, ha marcat tot sol davant Pinto (1-0, 71'). Crescut, l'Athletic ha perdonat el segon just després, quan Iturraspe i Muniain s'han rifat Montoya i Toquero ha rematat de cap. Pinto, però, ha evitat el gol.

Martino no ha fet canvis fins al minut 76. En quatre minuts ha canviat Xavi i Iniesta, i ha fet entrar Pedro i Sergi Roberto. Pedro i un Alexis fluix han passat a jugar per les bandes amb Neymar pel mig, però amb tot just cinc minuts, els canvis no han aconseguit gran cosa. El Barça suma la segona derrota consecutiva, la primera en Lliga, però segueix líder gràcies a la diferència de gols amb l'Atlètic de Madrid. Al nou San Mamés encara no hi ha guanyat ningú.