TENIS - GRAND SLAM
Esports 14/01/2013

Arrenca un Open d'Austràlia marcat per la renúncia de Nadal

Oriol March
2 min
Roger Federer, en un entrenament previ a l'Obert d'Austràlia, busca engrandir la seva llegenda.

BARCELONAEls sospitosos habituals -Roger Federer, Novak Djokovic, Andy Murray- i David Ferrer. Aquests són els noms propis de l'arrencada d'un Open d'Austràlia, el primer Grand Slam de la temporada, marcat per l'absència de Rafa Nadal. Al de Manacor, campió l'any 2009 en terres australianes, un virus estomacal li ha impedit tornar a les pistes després de sis mesos de baixa i haurà de veure per la televisió el desenvolupament de la primera gran cita del 2013.

En absència de Nadal, bona part de les mirades se centraran en David Ferrer. El tenista de Xàbia, que l'any passat va completar una temporada inimaginable -set triomfs, inclòs el primer Masters 1000 de la seva carrera-, ha iniciat com un tro la temporada. Una victòria a Auckland, un torneig clàssic que serveix de prèvia al Grand Slam de Melbourne, li ha permès igualar la llegenda de Roy Emerson, que va aconseguir quatre ceptres en aquest torneig. Ferrer, fidel a la seva humilitat i al seu caràcter més aviat distant amb les càmeres, va córrer a treure's mèrits: "Llegenda ho va ser Roy Emerson. A mi encara em falta un Grand Slam". La pista ràpida de Melbourne, propícia pel seu joc físic i pels seus cops amb escàs efecte, juguen a favor seu a l'hora d'encarar un repte majúscul.

I si és majúscul és perquè davant seu, com sempre, s'hi trobarà tres dels millors tennistes de la història. Federer, Djokovic i Murray enceten l'any amb ganes de colpejar primer i, en absència de Nadal -un rival que sempre és incòmode-, tots tres lluitaran per nodrir unes vitrines que ja brillen amb llum pròpia. Federer, que en aquests moments de la pel·lícula ja juga sense cap tipus de pressió afegida i amb el coixí de ser el millor tennista de la història, encara l'Open d'Austràlia amb la simple pretensió de demostrar que, als 31 anys, encara té corda per a estona.

Li trepitjarà els talons un Djokovic que està còmode en el seu paper de número 1 mundial. El serbi, competidor nat i amant de les pistes australianes -ja acumula 3 corones a Melbourne amb només 25 anys-, és un valor segur a les grans cites. Si es compleixen els pronòstics, a quarts de final es veurà les cares amb Tomas Berdych -el txec, dotat amb un dels millors serveis del circuit, és un baluard sobre superfície ràpida-. Però a Austràlia les travesses no serveixen mai de gaire, tenint en compte que és el primer Grand Slam de la temporada i els jugadors hi arriben amb poc ritme.

El quart en discòrdia és l'escocès Andy Murray, temible pels canvis de ritme i per la capacitat de destrucció sobre el joc dels contrincants. Murray arriba al Grand Slam oceànic amb la confiança que dóna haver aconseguit l'Open dels Estats Units al setembre, la primera gran corona de la seva carrera, i la medalla d'or als Jocs Olímpics de Londres. El britànic s'ha quedat dues vegades a les portes de la victòria a Austràlia. Una final la va perdre contra Federer i l'altra contra Djokovic.

Noms a seguir? Bernard Tomic, la gran promesa australiana, i Ryan Harrison, un nord-americà cridat a tenir grans èxits. Arnau Brugués, de Vic, i Roberto Bautista, valencià, debuten a Austràlia. Gladiadors del circuit Challenger, el tenis els dóna ara l'oportunitat de lluir-se.

stats