Esports 24/11/2012

Anglaterra, pendent de Guardiola i Mourinho

El portuguès no dóna per segur continuar al Madrid i Guardiola escoltarà ofertes per a la temporada que ve. El tècnic català és el preferit pels dos clubs de Manchester per davant de José Mourinho

Toni Padilla
4 min
CAMINS CREUATS  Mourinho era el nom triat  per agafar el relleu d'Alex Ferguson, però ara el tècnic  del United prefereix Pep Guardiola.

BarcelonaEl telèfon del representant de Josep Guardiola, Josep Maria Orobitg, és a l'agenda de tots els clubs importants de la Premier League. Una agenda en què destaca també el telèfon de Jorge Mendes, representant de José Mourinho. Els tècnics que van enfrontar-se al clàssic dels últims anys són el principal objectiu de tres clubs grans que necessiten planificar el futur: Manchester United, Manchester City i Chelsea. I els tres prioritzen negociar amb Guardiola, un tècnic que segueix decidit a no treballar fins a la temporada vinent, no tancar cap porta i no parlar sobre el seu futur.

La Premier League és el destí preferit per a tots els entrenadors de nivell ara mateix. S'hi apleguen els clubs amb més recursos, amb millors instal·lacions i millors condicions de treball. Els principals clubs d'aquesta lliga estan obligats a pensar en nous tècnics amb l'excepció de l'Arsenal, que segueix fidel a Wenger. El Liverpool, per exemple, apostaria per Jürgen Klopp, del Borussia Dortmund, de cara a la temporada vinent.

El City, el United i el Chelsea, en canvi, pensen en Guardiola, però tampoc tanquen la porta a un Mourinho que no té garantit seguir al Madrid, ja sigui per un divorci amb Florentino o perquè se'n va de manera voluntària. En cas de marxar, Mourinho sap que el futbol italià viu dies grisos i Rússia paga diners, però no ofereix bones condicions de feina. Com en el cas de Guardiola, el seu possible destí queda limitat a Anglaterra o casos aïllats com el PSG i el Bayern. I per l'estil del futbol i de la lliga, la prioritat dels dos seria la Premier.

José Mourinho viu una petita guerra interna dins del Madrid per aconseguir més poder. Si la guanya, treballarà amb més comoditat. Si la perd, marxarà a un altre lloc per cobrar una mica més de diners, ja que Jorge Mendes sempre treballa amb els directors tècnics d'altres clubs per tenir portes obertes. Parla amb regularitat amb els responsables dels principals clubs anglesos, i el Chelsea i el Mancherter United ja saben que Mourinho no té per què seguir al Madrid la temporada que ve. Ara, si aquests clubs abans haurien vist amb bons ulls negociar amb ell, ara prefereixen un altre entrenador: Guardiola. El nom marcat en vermell a l'agenda del City, el United i el Chelsea.

El United prefereix Guardiola

Sir Alex Ferguson, que ahir va veure com s'inaugurava una estàtua seva a Old Trafford, ja té 70 anys i sap que s'acosta el dia de plegar. La paraula del tècnic escocès serà molt important a l'hora d'escollir el tècnic del relleu, i el director general del club David Gill ja ha recordat: "Tenim clar quin perfil d'entrenador serà qui vingui després de Sir Alex. Ho tenim parlat amb ell per encertar en el relleu". I el nom de Guardiola és el preferit, tal com admet el tècnic escocès. De fet, el United no ha deixat de sondejar l'entrenador català i el mateix Gill i membres de la família Glazer, propietària del club, han parlat amb Orobitg i el mateix Guardiola en diferents moments, mai de manera oficial, ja que Ferguson en principi hauria de seguir una temporada més.

Segons el periodista Anthony Kastrinakis, "abans Ferguson volia com a successor Mourinho, ara prefereix Guardiola, però ningú sap quan Ferguson dirà prou". Al United, doncs, ara mateix es prefereix Guardiola, ja que la família Glazer vol un tècnic amb un estil de joc atractiu, l'afició no veu amb bons ulls l'entrenador de Setúbal pel seu pas pel Chelsea i Ferguson prefereix obertament Guardiola.

La ciutat de Manchester és ara mateix el possible destí per a Guardiola amb més opcions, tot i que caldria veure quin club. Inicialment, el Manchester City no té previst destituir Roberto Mancini malgrat el segon fracàs consecutiu a la Lliga de Campions, però les últimes setmanes la feina de Ferran Soriano com a director general del club s'ha començat a notar, amb el fitxatge de Txiki Beguiristain com a secretari tècnic. Soriano té al cap la idea de fer un club guanyador però que jugui bé, i de mica en mica està fent veure aquesta idea als propietaris del club, dels Emirats Àrabs Units. Mancini, de fet, no acaba d'encaixar en els plans de Soriano.

Txiki Beguiristain no ha deixat mai d'estar en contacte amb Guardiola per una qüestió personal, però ara que el basc té feina, la cosa ha canviat. Si Mancini fracassa a la lliga, l'italià podria tenir problemes, malgrat que el cap de la secció d'esports de la BBC, Phil McNulty, creu que Mancini té corda per estona. "Mancini insisteix que no es pot guanyar una Champions invertint diners dos anys, i té prou suport dels propietaris, però juga amb foc. Una cosa és fracassar i l'altra la manera de fer-ho". Orobitg també parla amb Soriano i Beguiristain, i una de les idees dels nous dirigents del City és intentar convèncer Guardiola per sumar-se al seu projecte. Amb Mancini fracassant i Guardiola a l'agenda, els propietaris del club canviarien d'opinió. L'arribada de Soriano i Beguiristain també ha tancat la porta del City a Mourinho. Abans Mendes donava per fet que aquesta porta sempre estaria oberta. Ara, en canvi, ha obert la del PSG per si de cas.

I finalment hi ha el cas del Chelsea. El club anglès va trucar a Orobitg per saber si es faria càrrec del club un cop fessin fora Di Matteo, però la resposta va ser clara. Guardiola no té la intenció d'entrenar fins que acabi aquesta temporada. El club blue ha fitxat Rafa Benítez, però li ha fet un contracte fins a finals de temporada, cosa que ja li va bé al tècnic espanyol, que està molt pendent del futur de Mourinho al Madrid. Benítez, format al club blanc, es mou per posicionar-se com a principal candidat al relleu del portuguès si marxa. Un contracte curt, doncs, ja li agrada, ja que segons el periodista del The Guardian David Lacey, "el Chelsea és un club on treballar és més complicat, ja que Abramóvitx no respecta la figura de l'entrenador. El rus només escolta perfils com Mourinho i Guardiola".

El tècnic català sap que el Chelsea és un club volàtil i no és la seva prioritat, però està disposat a escoltar totes les ofertes abans de decidir. Vol unes condicions de treball que, segurament, trobaria a Manchester. No a Londres.

stats