FUTBOL CATALÀ
Esports 03/04/2012

Andreu Subies: "Si el Barça creu que s'ha de canviar Competició, ho defensaré"

Mútua "El temps de gratuïtat ha sigut un luxe, però treballaré per tornar diners als clubs" Copa Catalunya "El Barça i l'Espanyol podran jugar amb el filial"

Albert Solé
3 min
Andreu Subies durant la primera edició de la Gala de les Estrelles  del Futbol Català.

El 26 de març va fer un any que Andreu Subies va ser escollit president de la Federació Catalana de Futbol. El seu principal objectiu era -i és- millorar la imatge de la Federació, molt deteriorada en els últims anys, i està en camí d'aconseguir-ho. A més, el seu pes en la Federació Espanyola ha crescut. Villar li ha perdonat 2 milions d'euros que la FCF devia.

De tot el que ha pogut fer aquest any, ¿de què se sent més orgullós?

De l'estabilitat social, esportiva, política i institucional d'aquesta Federació. Que no se'n parli malament. Estic d'acord que hi ha discrepàncies, però tornar a aquesta pau social i només parlar de futbol és el que em fa sentir més orgullós. No podia ser que la Federació sempre tragués els draps bruts al carrer.

Creu que algun dia serà possible que la Federació torni a subvencionar la Mutualitat del futbol base?

El temps en què ha estat gratuïta per als clubs ha estat un luxe. Treballaré per retornar la màxima inversió als clubs, sigui per a la mútua, els arbitratges, la roba o el material. I aquest és el camí: que els clubs tinguin la màxima cobertura en tot. Del que depengui de mi, intentaré tornar diners als clubs i que ells en facin el que considerin, però sempre després, no abans.

El forat econòmic que tenia la Federació quan va guanyar fa un any ja està sota control?

La Federació no podia pagar la subvenció a la Mutualitat i per això s'havia generat un dèficit. Amb la nova manera de gestionar-la l'hem estabilitzat i ja no generem deute. I el forat comptable que hi havia amb la mútua espanyola [que depèn de la Federació Espanyola], que era de 2 milions d'euros, ha quedat condonat. L'únic deute que ara té la Federació és amb Madrid, que l'any passat era de 2,2 milions i ara ja és d'1,8 milions.

Per tant, hem de donar les gràcies a l'amic Ángel María Villar?

No, hem de donar gràcies al fet que els clubs catalans i la Federació han agafat una línia de treball seriosa. Hem demostrat que podem fer les coses nosaltres mateixos, que si hem de pagar les quotes per estabilitzar-nos, les paguem, i després d'això, com que Madrid ha vist que tenim el futur garantit, ja ens ha dit que ens ajudarà.

Amb Villar val més estar-hi al costat que no pas en contra.

Abans ens havíem aliat amb altres candidats a la Federació Espanyola i m'imagino que els problemes havien estat per això. Ara anualment rebem 1,5 milions de subvenció de Madrid per diferents partides. Sempre que la Catalana no provoqui conflictes a nivell econòmic ni social, no hi ha cap problema.

I la selecció?

El partit de la selecció l'anem jugant. Una altra cosa és que jo volgués una data FIFA, que si la tinc jo la tindrà tothom. No és un tema personal, és un tema polític que és així, jo no puc lluitar contra coses que perjudiquin el meu futbol.

Un dels objectius que s'ha fixat Sandro Rosell és modernitzar les estructures de la Federació. Com el pot ajudar vostè des de dins?

A Madrid el rol ha canviat. Jo formo part d'una comissió delegada formada només per 12 persones, i en tot el que pugui ajudar el Barça i el futbol català des de dins ho faré, esclar.

Està d'acord, com el Barça, que cal canviar el Comitè de Competició?

Bé, si el Barça creu que s'ha de modificar Competició perquè considera que és bo per al futbol i per el futbol català, jo ho defensaré.

És una decisió ferma la reforma de la Copa Catalunya per al 2013 sense el Barça i l'Espanyol?

Sí, serà així, però la idea no és treure'ls de la Copa. El Barça i l'Espanyol sí que hi participaran, però ho podran fer amb els equips filials si volen, i entrarien alhora que els equips de Segona A. I els primers equips jugaran un partit únic entre ells, la Supercopa de Catalunya, a benefici del futbol català.

Fins ara cap president de la FCF s'havia atrevit a fer aquest pas?

Tal com són els calendaris del futbol de primer nivell, al final ens haurem de plantejar si es pot jugar la Copa o el partit de la selecció. Jo no puc lluitar contra molins de vent. Els clubs fan gires, amistosos sempre que poden... No puc forçar els clubs professionals a incloure la Copa Catalunya en els seus calendaris. Però entre tots hem d'aconseguir que no es perdi el que tenim a Catalunya.

stats