Esports 20/03/2018

L’incombustible Valverde marca el seu terreny a la Volta

La neu obliga a retallar l’etapa reina, que finalment no pujarà a Vallter 2000

A.n.
El murcià Alejandro Valverde celebrant el triomf a la segona etapa de la Volta, a Valls.

BarelonaAlejandro Valverde (Movistar Team) amenaça de ser el primer ciclista capaç de guanyar en dues ocasions consecutives la Volta Ciclista a Catalunya des que va fer-ho el 1992 Miguel Indurain. El murcià va aconseguir una victòria inesperada en la segona etapa de la Volta en imposar-se a especialistes en arribades en esprint, cosa que demostra que està en plena forma a punt de complir els 38 anys. Valverde, vigent campió i vencedor de vuit etapes de la Volta -una prova que també va guanyar l’any 2009-, defensarà el liderat en una tercera etapa que havia de ser ideal per als escaladors, amb final a Vallter 2000. Els organitzadors, però, es van veure obligats a retallar l’etapa reina, que finalment acabarà a Camprodon, per culpa de la neu i el fred.

La d’ahir va ser una jornada per a l’equip Movistar, el més llest en la tradicional arribada a Valls, ja que tant Valverde com el seu company d’equip Nairo Quintana van obtenir bonificacions en l’últim dels esprints intermitjos d’una etapa que va començar amb ritme lent després de sortir de Mataró. L’escapada d’Antonio Molina (Caixa Rural), Igor Merino (BH Burgos) i Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias), que van arribar a tenir un avantatge de 3 minuts i 50 segons després de l’ascens al port de la Font de Cera -primer port de la jornada, de tercera categoria-, va animar l’etapa, tot i que els equips amb bons esprintadors controlaven la situació en una etapa ideal per als especialistes. L’equip Cofidis, però, sortia tocat després de saber que un dels millors esprintadors, el francès Nacer Bouhanni, es retirava afectat d’una bronquitis.

L’etapa es va trencar en els últims quilòmetres, amb l’ascens al coll de Lilla, quan els candidats al triomf a Valls, com l’irlandès Sam Bennet (Bora-Hansgrohe) i el colombià Álvaro Hodeg (Quick-Step Floors) -vencedor de la primera etapa-, van perdre tres minuts en no poder seguir el ritme imposat per l’equip Movistar Team. Neutralitzada l’escapada de Molina, Merino i Bizkarra, el Movistar havia entès millor que els altres una etapa marcada pel vent, en què José Joaquín Rojas va guiar Valverde en el descens del coll de Lilla. Amb els velocistes Hodeg i Bennet descartats de la lluita a Valls, Valverde va imposar-se amb relativa facilitat -gràcies a la col·laboració de Rojas- a Daril Impey ( Mitchelton Scott) i Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe). Aquest és el seu segon triomf d’etapa a Valls, on ja havia guanyat l’any 2015. El murcià ara té un avantatge a la general d’onze segons amb el seu company Nairo Quinta, campió de la Volta ara fa dos anys, i de dotze amb altres favorits, com el sard Fabio Aru (UAE Team Emirates). “Ha sigut un dia amb força tensió pel vent, però l’equip ha estat molt atent i hem aconseguit sumar la bonificació. No entrava en els plans que l’etapa anés així, però benvingut sigui”, deia Valverde després d’enfilar-se a dalt de tot del podi.

Si la segona etapa va estar marcada pel vent, la tercera estarà marcada pel fred. De fet, l’organització va decidir ahir reduir el recorregut en més de 40 quilòmetres i suprimir l’ascensió final a Vallter 2000, un port de categoria especial, i la dels ports de Rocabruna i d’Oix, tots dos de primera categoria. En el seu lloc, el pilot pujarà el port de Rocabruna -com ja estava previst- i el port de Collabós, de segona categoria, a 13,5 quilòmetres de la meta. D’aquesta manera no es preveuen gaires moviments a la general i, llevat de sorpreses, Valverde podrà mantenir el liderat abans d’una quarta etapa, també de muntanya, en què els organitzadors hauran de decidir avui si es pot mantenir el recorregut previst des de fa mesos, quan no se sabia que el fred siberià arribaria a Catalunya a mitjans de març.