BARÇA
Esports 10/09/2019

Benedito: "Hem demandat el Barça i la jutge ha dit que la junta de Bartomeu fa trampes"

Prospera una denúncia de l'empresari contra el Barça pels 'timings' del vot de censura del 2017

Gonzalo Romero
4 min
Agustí Benedito durant un acte a la seva seu electoral de Barcelona.

BarcelonaAgustí Benedito ha anunciat aquest dimarts que ha prosperat una demanada que va presentar contra el Barça després de tancar-se el procés del vot de censura de l'any 2017. L'excandidat a la presidència del club ha explicat la resolució de la titular del jutjat de primera instància en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya. El focus del conflicte són els 'timings' que va establir el Barça en el moment en què l'empresari va engegar els primers tràmits de la moció. "Ens van retallar el període perquè no poguéssim aconseguir les signatures. Teníem clar que el termini s'acabava el dia 2 d'octubre. La junta directiva de Josep Maria Bartomeu no va respectar els estatuts i va retallar el període hàbil. Va tirar pel dret i va tallar el termini", ha comentat.

Josep Vives, portaveu del Barça, ha explicat que "el club manifesta la seva disconformitat amb el contingut de la sentència, i per tant s'interposarà un recurs. És fals que el Barça volgués restringir els drets dels socis".

"L'única solució que vam trobar va ser denunciar aquesta situació. La demanda es va interposar demanant la nul·litat de la decisió de la junta. Ahir vam rebre la notificació judicial. La jutge ens diu que el Barça va fer trampes i que teníem raó. El grup de treball de Bartomeu va aconseguir l'objectiu de continuar en el càrrec dos anys més. Si hagués respectat el que marcaven els estatuts, el vot de censura hauria sigut un èxit, perquè podríem haver demanat la participació popular en més dies de partits. S'hauria celebrat si la junta no hagués obstaculitzat el procés, perquè hauríem aconseguit les signatures", ha comentat Benedito.

El paper dels socis

L'equip del barceloní ha matisat que es tracta "d'una sentència sense precedents", tot i que encara no és ferma. El Barça té vint dies per recórrer la decisió de la jutge. "Crec que el paper del soci en la vida del club és el seu punt més transcendental. El Barça és més que un club, és únic al món. Segurament pel nombre d'associats que té. La capacitat de decisió hauria de tenir una sobreprotecció. Cada X temps, els socis decidim el president. També tenim la capacitat per demanar responsabilitats. És una qüestió de socis. És legítim decidir les presidències i que deixin de ser-ho. Tothom coneix els instruments per aconseguir-ho", ha dit.

"Ja vam participar en el primer vot de censura del club, al 1998 (5.500). Se n'han fet dos, aquell i el del 2008, contra el president Joan Laporta. És un instrument poc utilitzat i que ha de respondre a situacions d'extrema gravetat, com les que vam veure l'estiu del 2017. Crec que vam explicar bé per què vam engegar aquell procés. Vam analitzar bé el context per intentar aconseguir l'objectiu final, que era que els socis poguessin decidir si volien que el president continués en el càrrec. Era gairebé impossible demanar a gairebé 17.000 socis que signessin un vot en contra. Que sigui en contra ho fa tot més complicat. Des del minut 1, en el moment d'entregar les signatures, tot van ser problemes. Sorprenentment, o no tant, la junta directiva del president Bartomeu hi va posar pegues. Vam estar sis hores per fer el recompte de les signatures, acreditant el número de soci i el DNI. Quan es va acabar el termini que havia establert el Barça, en teníem 12.504. Dies després ens en van arribar 1.200 o 1.300 més als locals de les seus", ha comentat.

Les eleccions del 2021

La sentència favorable no comportarà un segon vot de censura encapçalat per Benedito. Ha decidit respectar el calendari electoral del Barça: "Si llavors el vot de censura tenia sentit, ara estaria encara més justificat, però no l'engegaré. Al 2008 no vaig entendre la moció de censura contra Laporta, perquè li quedava un any i mig per a les eleccions. Ara haig de fer el mateix comentari, per coherència. Si els altres actius de l'entorn arrenquen una iniciativa de censura, sí, comptaria amb la nostra experiència", ha explicat, fent referència directa a la campanya de Víctor Font: "Font necessita notorietat, és normal. Ho trobo bé, em sembla legítim, ho ha de fer. A mi el Víctor Font em va trucar abans de fer la roda de premsa de la setmana passada. Em va preguntar la meva opinió en referència al vot electrònic".

L'excandidat a la presidència tampoc ha descartat unir-se a alguna proposta en les eleccions del 2021: "De moment no sabem qui s'hi presentarà. El Víctor Font? Al 2015 semblava que hi seria però va renunciar a les eleccions. Entenc que aquest any intentarà arribar fins al final. Tampoc sabem què passarà amb Joan Laporta. En recordo un tuit. És cert que va ser l'endemà de l'eliminació contra el Liverpool. L'home es devia escalfar amb el mòbil a la mà. El Toni Freixa no sé què farà i no coneixem la proposta continuista", ha apuntat.

Benedito també ha analitzat el moment del club després d'un estiu de canvis, i ha recordar la gestió i les conseqüències de la marxa de Neymar. "El Barça és un club molt gran, molt. Podria resistir dos o tres Bartomeus. El Barça viu una situació caòtica. No diré que estem en un moment de fallida, perquè encara tenim actius amb un gran valor de mercat. El principal actiu que teníem era Messi. Després del que hem llegit aquesta setmana té un valor 0, perquè no rebríem una quantitat de diners pel seu traspàs. El problema amb Neymar va ser el dia que va marxar i les conseqüències que va provocar, invertint 300 milions d'euros per fitxar Dembélé i Coutinho. El traspàs del brasiler va provocar un benefici de 220 milions. Tot i això, l'any es va tancar amb uns beneficis de 13 milions. L'error va ser aquest: tenir la necessitat de vendre el jugador. Després hem vist una mala gestió. Tinc la sensació que els dirigents han intentat compensar aquest estiu els moviments de fa dos estius. Ara veiem els personatges que dirigeixen l'entitat", ha destacat.

stats