OPTIMISME ENTRE ELS METGES
Esports 16/03/2011

Abidal commociona el barcelonisme

A les 21.56 d'ahir el Barça va enviar un comunicat que ha deixat en estat de xoc a tothom. Abidal es perdrà segurament el que queda de temporada per un tumor que, en primer lloc, afecta la seva salut.

Nuria Garcia / Toni Padilla
3 min
Un jugador clau Eric Abidal vivia una temporada dolça, en què jugava tant de lateral esquerre com de central per la baixa  de Carles Puyol.

Barcelona.Els serveis mèdics del Barça feien ahir proves rutinàries a alguns dels jugadors del primer equip. I quan tractaven Éric Abidal van detectar alguna cosa que no rutllava. El francès va ser traslladat a l'Hospital Clínic, on se li va detectar un tumor al fetge. Ja a la nit, el Barça feia públic un comunicat curt en què s'afirmava: "Al jugador del FC Barcelona Éric Abidal li ha estat detectat un tumor al fetge que serà tractat quirúrgicament el proper divendres a BarnaClínic Grup Hospital Clínic de Barcelona pel doctor Josep Fuster Obregon. Per exprès desig del jugador, el club demana el màxim respecte al dret a la seva privacitat". El club, de fet, va demanar a Josep Fuster que no parli amb la premsa precisament perquè Abidal demana respecte pel que fa al seu problema.

Aquesta falta d'informació fa que sigui difícil poder pronosticar què passarà amb Abidal, però des del club s'accepta com l'opció més probable que el jugador es perdi el que queda de temporada. Dins del vestidor, però, gairebé ni s'ha parlat sobre el temps de baixa, ja que el primer que es vol saber és com evoluciona la malaltia després de l'operació de divendres perquè el més important és la salut del francès.

Optimisme moderat

Algunes informacions, però, apuntarien a un tumor benigne, de manera que hi ha un optimisme moderat. Consultat per aquest diari, Antonio Arellano, cap de servei d'oncologia radioteràpic de l'Hospital de la Vall d'Hebron, deixa clar que cal saber el resultat de les proves, i que sense saber la natura de la tumoració només es pot especular. Ara, el fet que els jugadors siguin sotmesos a constant anàlisis fa pensar que el tumor no seria gaire gran, i per això Arellano admet que si és tracta d'un tumor petit, "es pot treure amb la intervenció quirúrgica, i si fos així, amb la laparoscòpia d'aquí un mes el jugador ja podria estar recuperat".

En la mateixa línia s'expressa el doctor Pere Gascón, cap d'oncologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, on serà operat el jugador. Gascón afirmava ahir a RAC 1: "Per privacitat hi ha poca informació. Si es pot tractar quirúrgicament, hi ha moltes opcions de curació. Si tot va bé a la sala d'operacions, després només caldrà tenir un temps de recuperació i ja està. Res més. La cirugia, imagino, es farà com un intent curatiu. I si la cosa va bé, llavors hi haurà cada mes analítiques de sang, i mensualment es farien TACs". Els experts, doncs, admeten que en el millor dels escenaris Abidal podria jugar de nou fins i tot abans de finals de temporada, però cal veure com va l'operació i la reacció posterior. Segons Gascón, l'únic problema d'aquest tumor "és que tingués alguna reproducció local". I ho matisa: "Però per defecte el de fetge no sol tenir metàstasi a altres òrgans, i el problema es queda al fetge. El millor és operar de pressa. Amb la poca informació que tinc, hi ha opcions que es pugui curar, i posteriorment fer només un seguiment d'analítiques. I si no recau, ja es podria considerar una persona curada".

La plantilla del Barça tenia pensat dinar avui plegada, però ahir encara no se sabia si finalment es faria aquest dinar perquè la notícia ha commocionat el vestuari. Esportivament, amb Puyol encara sense l'alta mèdica, la baixa d'Abidal és un gran maldecap per a un Guardiola que, ara mateix, només pensa en una cosa: la salut d'Abidal.

stats