Barça

2021: l'any que el Barça va haver de tocar fons

Repàs a 365 dies amb retorns il·lustres, aparicions il·lusionants, problemes econòmics i una sortida traumàtica

5 min
Frenkie de Jong, pensatiu al Bayern-Barça.

BarcelonaS'acaba el 2021. En clau Barça, un any carregat de notícies. 12 mesos amb canvi de paradigma a la llotja, però no de generació de dirigents. 365 dies amb relleus a les banquetes, retorns il·lustres i una marxa molt traumàtica, la de Leo Messi. Tot plegat en un marc de crisi econòmica i endeutament, confrontació amb els estaments (UEFA i Lliga) i no gaire estabilitat. Ni tan sols el triplet indiscutible del Barça femení va tenir una ressaca dolça.

Sense Messi, però amb Xavi

A les ordres de Xavi Hernández, que va arribar al novembre procedent de Qatar per rellevar el destituït Ronald Koeman, el primer equip del Barça acaba el 2021 setè a la classificació de la Lliga i eliminat de la Champions després de caure a la fase de grups contra el Bayern Munic i el Benfica. Tot i l'aire renovat que desprèn el conjunt blaugrana des de l'arribada del tècnic egarenc, els resultats no han acompanyat a causa de les baixes i del pobre rendiment d'una plantilla debilitada pel límit salarial. El famós fair play financer va ser el motiu de l'adeu a contracor de Leo Messi, funest capítol final d'un culebró del qual el barcelonisme encara no s'ha refet. La reconstrucció esportiva —pas imprescindible per obtenir patrocinis i tornar al primer nivell europeu— passarà per Ansu Fati i Pedri González, renovats davant l'interès de grans equips, la batuta de Xavi i la perícia de Mateu Alemany als mercats. De moment, ja han arribat Dani Alves i Ferran Torres, passat i futur per adobar un present malmès en part per la falta de solucions de Koeman, al qual la Copa del Rei, únic títol del 2021, no va salvar d'un caríssim acomiadament.

Leo Messi, plorant, durant la roda de premsa del seu comiat del Barça.

Un forat de dimensions monstruoses

L'adeu del tècnic neerlandès parteix d'uns comptes molt malmesos per la pandèmia, sí, però sobretot de la mala gestió contractual de la junta de Josep Maria Bartomeu. Malgrat la sortida de Messi, l'evident sobredimensió en matèria salarial del primer equip de futbol ha seguit condicionant totes les anàlisis econòmiques que s'han fet al club. Per evitar la fallida, els nous dirigents van tancar al juliol un préstec de 600 milions amb Goldman Sachs, que també serà el principal finançador de l'Espai Barça. Els diners de la banca americana oxigenen el dia a dia, però no arreglen el forat dels sous professionals, excavat a cop de fixos desorbitats i variables de teatret. Com a mostra, els emoluments de Coutinho i Umtiti, dos jugadors devaluats amb sous de crac garantits fins al 2023. Conscient de la profunditat del problema, la cúpula va aprovar a l'assemblea de la tardor un canvi estatutari per no haver de dimitir en cas de tancar dos anys amb pèrdues impossibles de restituir. El primer exercici en vermell, el 2020/21, va deixar unes pèrdues monstruoses de 481 milions, una xifra que tant els auditors de la Lliga com la junta de Bartomeu veuen exagerada. El pressupost 2021/22 preveu un benefici de cinc milions.

Joan Laporta durant el partit contra el Bayern de Munic.

La pressió de l'aval i l'aliança amb Florentino

2021 ha sigut l'any del retorn de Joan Laporta a la presidència del Barça. Una campanya efectista i estudiada, ben adobada amb la promesa de renovar Leo Messi, van catapultar l'advocat barceloní a una victòria incontestable a les urnes sobre Víctor Font i Toni Freixa. Els primers mesos del seu mandat han estat marcats per la pressió dels avaladors que el van fer president sobre la botzina. Entre ells, l'actual vicepresident econòmic, Eduard Romeu, clau en el finançament de Goldman Sachs i una de les veus més realistes al si de la junta. Romeu va substituir Jaume Giró, que va caure de la cúpula abans de la presa de possessió com a conseller d'Economia. Durant aquest tram inicial del periple, Laporta va pactar un final amistós en els litigis amb Neymar i ha anat de bracet amb Florentino Pérez contra la UEFA i la Lliga, en part perquè el president del Reial Madrid l'ajudava a lluitar contra la normativa dels avals. Amb la nova llei de l'Esport ja aprovada, l'aliança amb l'etern rival es podria esquinçar si el Barça s'acull a l'acord financer, proveït per Javier Tebas, per regar els seus comptes amb els diners de CVC. D'altra banda, el Barça s'ha convertit en un club que vetllarà "per la protecció i promoció de la Declaració Universal dels Drets Humans". 

El Barça aixeca la Champions a Göteborg.

Triplet i inici d'una era

Sens dubte, la gran alegria del Barça durant el 2021 s'escriu en femení. El final de la temporada 2020/21 va portar la coronació del primer equip de futbol blaugrana com a campiones d'Europa, a més de conquerir la Lliga i a la Copa de la Reina. Un triplet en majúscules. Les fites grupals i individuals han sigut excepcionals. La Pilota d'Or que ha coronat Alexia Putellas com la millor jugadora del món o l'inici d'una nova era on el conjunt català es postula com a líder del futbol femení són dos esdeveniments que han marcat un any en què les culers han trencat el sostre de vidre que les aturava per lluitar per una professionalització que no acaba d'arribar. El curs passat, que va acabar de manera sobtada amb l'adeu de Lluís Cortés a la banqueta, va donar pas a un nou cicle culer amb Jonatan Giráldez com a capità del vaixell. Les futbolistes són quasi les mateixes, igual que l'objectiu: reeditar el ple de títols.

Sarunas Jasikevicius

Els triomfs del 'Més que un club'

Els colors blaugranes també han estat presents en molts altres títols que han aixecat les seccions de l'entitat. El Barça de Saras Jasikevicius ha resultat un model excel·lent de compromís i tenacitat dins d'un club que no passa pel seu millor moment. L'arribada del coach lituà en el lloc de Svetislav Pesic ha revifat un equip que també ha tingut com a nom propi Pau Gasol. El pivot de Sant Boi de Llobregat ha tornat a vestir els colors blaugranes una última campanya abans d'abandonar definitivament les pistes amb llàgrimes als ulls. El canvi de líder a la banqueta també s'ha produït a l'handbol, malgrat la Champions aconseguida a Hamburg, i el futbol sala. És l'aposta de la nova directiva per sacsejar i donar un cop d'efecte a les seccions culers.

stats