GESTIÓ SANITÀRIA
Microsites  /  Salut 24/10/2016

Els malalts crònics estaran identificats electrònicament dins del sistema de Salut

És una de les mesures del nou model d'atenció a la cronicitat, amb el qual se'n vol millorar l'assistència sociosanitària

Montse Terrasa
2 min
Imatge de la roda de premsa a l'Hospital General

PalmaEl 68% dels ingressos hospitalaris a les Balears prové de pacients crònics. Per millorar l'atenció que reben i abaixar el percentatge abans esmentat, les persones amb una malaltia crònica estaran catalogades dins del sistema informàtic de Salut.

D'aquesta manera, quan un d'aquests pacients reclami atenció sanitària, el sistema l'identificarà com a crònic i activarà l'alarma, per tal que tots els professionals que accedeixin al seu historial clínic puguin saber com actuar, seguint la ruta assistencial més convenient.

Amb la presència de representants de tots els col·lectius implicats, la Conselleria de Salut ha donat a conèixer aquest dilluns el nou model d'atenció a la cronicitat, en el qual l'Hospital General serà el referent.

Foto de família dels participants en la presentació del nou model d'atenció.

Segons ha explicat la consellera Patrícia Gómez, es tracta d'un canvi d'orientació, un nou model d'atenció per ser més eficients i perquè les preferències dels pacients es respectin i es tractin.

En aquest sentit, es potenciarà l'atenció a domicili amb un nou sistema de coordinació dels diferents professionals que atenen el malalt crònic.

Angèlica Miguélez, subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, ha comentat que aquest tipus de pacient representa un 5% de la població, però consumeix un 50% dels recursos sanitaris.

Unitats específiques per a crònics

Un dels principals eixos d'aquest model d'atenció és la creació d'unitats específiques per a malalts crònics en els hospitals d'aguts i de la figura de la infermera gestora de casos, que coordinarà l'atenció del malalt per part de la resta de professionals sanitaris.

L'Hospital d'Inca disposarà a partir del 2017 de la primera unitat de cronicitat de les Balears. El director mèdic d'aquest centre, Nofre Pons, ha comentat que la implantació del nou model d'atenció "ha suposat una vertadera revolució" i els ha permès tenir una relació directa amb els centres de salut.

Catalina Vadell, gerent de l'Hospital de Manacor, ha exposat algunes dades significatives sobre l'assistència a malalts crònics. En el primer semestre d'aquest any, el 70% dels ingressos correspon a pacients de més de 65 anys. Un 22%, a majors de 80 anys, i a Urgències, el 10% són pacients de més de 80 anys.

Juli Fuster, director general del Servei de Salut, ha remarcat que el nou model d'atenció a la cronicitat fa un any que s'ha posat en marxa i que ja hi ha pacients identificats pel sistema, de manera que segueixen un circuit d'assistència sanitària específic per a ells.

Fins ara, tenint en compte que des de la Conselleria s'ha confirmat que falten més recursos, s'han format 30 infermeres gestores de casos i s'estan concertant més llits de convalescència i d'estada mitjana.

La rehabilitació de Son Dureta, ha confirmat Gómez, continua formant part d'aquest pla d'atenció sociosanitària.

A la roda de premsa, hi han assistit també el doctor Francesc Albertí, coordinador d'Atenció Sociosanitària, i Dolores Acón, gerent de Son Espases.

stats