TERÀPIES NATURALS
Microsites Salut 23/02/2017

Lourdes Alcalà: "Seria molt interessant crear consultes infermeres de teràpies naturals"

La presidenta d'Abitena explica els beneficis que aporten les tècniques holístiques, com ara la reducció de l'estrès i del dolor

Montse Terrasa
3 min
Lourdes Alcalà, presidenta d'Abitena.

PalmaFa uns mesos es va crear l'associació d'infermeria especialitzada en teràpies naturals Abitena. Lourdes Alcalà n'és la presidenta i confia a sumar adeptes i anar implantant més tècniques en el sistema sanitari, on ja se n'empren algunes.

Quin tipus de teràpies naturals són les que promoveu?

Abitena neix amb el propòsit d'avançar en el desenvolupament professional i disciplinari de la infermeria amb la utilització de les teràpies naturals, per proporcionar cures infermeres amb intervencions terapèutiques que usen mitjans naturals com l'aire, l'aigua, la terra, l'exercici, les plantes, la dieta, les mans, la ment i l'energia, en pro del benestar de la persona i de la seva salut. La medicina natural pretén ser un recurs més que els infermers puguin utilitzar als seus centres de treball.

Quines són aquestes teràpies?

La nostra associació promou el massatge terapèutic, la reflexologia podal, la tècnica metamòrfica, la teràpia floral, l'aromateràpia, el drenatge limfàtic, la fitoteràpia, l'acupuntura, la moxibustió, la nutrició, la dietoteràpia i el 'mindfulness', entre d'altres.

Podríeu complementar l'assistència sanitària actual?

Per descomptat que sí. De fet, moltes de les nostres intervencions infermeres habituals inclouen continguts i aspectes de les teràpies holístiques i naturals. Per exemple, l'expressió o el tacte terapèutic, el massatge, l'aplicació de fred i calor o la teràpia d'exercicis. Totes aquestes, i més, s'utilitzen ja en el sistema sanitari actual.

Podeu especificar més?

Seria molt interessant crear consultes infermeres de teràpies naturals per a l'abordatge de l'estrès, per exemple. Com ja sabem, gran part de les visites i de les molèsties de les persones estan relacionades amb l'estrès crònic. Les teràpies naturals són tècniques complementàries als diferents tractaments i ja hi ha evidència científica que les avala, encara que segueix sent necessari continuar investigant. És evident que el creixement d'aquestes teràpies és degut, sens dubte, a la creixent demanda social i dels professionals. La mentalitat està canviant, és més permeable i accepta el fet que la seva utilitat ha estat demostrada en la pràctica clínica.

En quines patologies s'han demostrat els seus beneficis?

L'objectiu de les cures infermeres no és la malaltia, sinó la persona, en tota la seva vida, ja sigui durant etapes de bona salut o durant una malaltia. Per això no parlam de patologies, sinó de donar una resposta global a la persona, no només a l'aspecte físic, sinó orientant-nos a afavorir el seu benestar. La malaltia és important, però no l'única cosa. Allò principal és si la persona està bé o no, ja que, si la persona se sent millor, la malaltia ja millora. Es tracta la persona en la seva dimensió biopsicosocial. Per tant, podem destacar com a beneficis més importants: la reducció dels nivells d'estrès i dolor, la millora de la qualitat del somni i de l'estat d'ànim i un llarg etcètera.

ioga

Quin és el grau d'implantació en el sistema sanitari balear?

Actualment no existeixen serveis específics en teràpies naturals i complementàries. Sí que és cert que, des de l'any 2006, està incorporada l'acupuntura en la cartera de serveis de la Unitat del Dolor, com a teràpia complementària als tractaments en patologies doloroses. També sabem que s'estan realitzant intervencions infermeres relacionades amb les teràpies naturals i complementàries. Jo som infermera especialista en salut mental i puc dir des de la meva competència professional, i experiència, que en la Unitat de Salut Mental on treball els tractaments psiquiàtrics i psicològics es complementen amb tècniques de relaxació, 'mindfulness', teràpia grupal amb biblioteràpia, musicoteràpia, aromateràpia, teràpia d'exercicis i educació per a la salut.

El col·lectiu d'infermeria mostra interès per les teràpies naturals?

Sí. Igual que moltes persones s'interessen cada vegada més per les teràpies naturals, les infermeres també. El nostre col·lectiu treballa amb un fort estrès i cada vegada necessita cuidar-se més per poder cuidar altres persones. Així, hi ha una gran demanda de cursos de reducció d'estrès basats en 'mindfulness'. Ja n'hem fet quatre edicions completes amb cursos plens i llista d'espera al Col·legi d'Infermeria. També hi ha hagut formació en altres teràpies.

stats