LABORAL
Microsites Salut 06/02/2017

Un 60% de les infermeres de les Balears ha sofert un accident biològic durant la seva feina

L'estrès per la càrrega de treball i les males condicions en el lloc de feina en són les causes principals, segons una enquesta de Satse

M. Terrasa
2 min
Oposicions a l’ICS: 60 aspirants per cada plaça

PalmaUn 60% dels professionals d'infermeria de les Illes Balears enquestats pel Baròmetre Infermer assegura haver sofert un accident biològic durant el seu exercici professional, ja sigui una picada, esquitada de fluids o un tall, segons ha donat a conèixer aquest dilluns el sindicat Satse.

Tres de cada cinc infermers té un accident d'aquest tipus, una dada que situa les Illes Balears per sota de la mitjana estatal, que és del 73%.

Les principals causes dels accidents laborals biològics són l'estrès laboral per una excessiva càrrega de treball, les males condicions del lloc de feina i l'ús de material inadequat, denuncia Satse.

Percepció dels mateixos professionals

En aquest Baròmetre Infermer, hi han participat els 180 infermers de les Balears, que han manifestat la seva opinió sobre la incidència dels accidents biològics.

Un 77,78% considera que els infermers són els professionals sanitaris amb més risc de sofrir aquest tipus d'accidents. Un 20% manifesta que el risc és similar en totes les professions sanitàries. Tan sols un 2,22% creu que altres professions comporten un major risc que infermeria.

Els principals factors que influeixen, en opinió dels infermers enquestats, a l'hora de sofrir un accident biològic són, per aquest ordre, l'estrès laboral causat per una excessiva càrrega de treball; les males condicions existents en el lloc de feina, com la falta d'espai i de llum, i l'ús de material inadequat.

Les conseqüències dels accidents

Segons Satse, administracions sanitàries i empreses privades que gestionen els centres sanitaris fan cas omís de la normativa sobre prevenció de lesions causades per instruments tallants i punxants.

L'organització sindical recorda que "els professionals d'infermeria són un col·lectiu especialment afectat per aquest tipus de lesions, que comporten una alta possibilitat de contagi de més d'una vintena de virus potencialment mortals".

L'hepatitis –tant B com C– i el VIH,són algunes d'aquestes malalties transmissibles.

stats