PREVENCIÓ

Una de cada 10 dones de les Balears patirà càncer de mama

El Programa de detecció precoç ha fet enguany quasi 21.000 mamografies

Una de cada 10 dones patirà càncer de mama al llarg de la seva vida, raó per la qual aquesta malaltia és " un problema prioritari" per a la Conselleria de Salut, segons ha afirmat avui la seva titular, Patrícia Gómez.

Aquest dimecres, Dia internacional de la lluita contra el càncer de mama, s'ha donat a conèixer que unes 21.000 dones de les Balears han participat en el programa de detecció precoç d'aquest càncer i que ha augmentat la participació entre les dones de 50 a 69 anys.

La consellera, Patrícia Gómez, ha visitat les taules informatives instal·lades a l'hospital universitari de Son Espases i ha animat totes les dones a adquirir "hàbits saludables" per prevenir la malaltia.

Problema prioritari per la seva prevalença

Durant la visita, Gómez ha remarcat que "una de cada 10 dones presentarà, al llarg de la seva vida, un càncer de mama". I que, per la incidència, la prevalença i la mortalitat, és un problema de salut prioritari per a la Conselleria.

El Programa de detecció precoç del càncer de mama de les Illes Balears ha fet 20.931 exploracions entre el gener i el setembre del 2016, de les quals  873 han resultat positives, per la qual cosa han necessitat proves noves per emetre un diagnòstic.

D'altra banda, el nombre de mamografies diagnòstiques —per prescripció mèdica— fetes entre el gener i el setembre d'enguany en l'àmbit assistencial és de 33.648, un 13,37% més que les que es varen dur a terme durant el mateix període del 2015.

Factors de risc

Només entre un 5% i un 10% dels càncers són per antecedents familiars i alteracions genètiques, mentre que els principals factors de risc són hormonals i reproductius relacionats amb una major activitat estrogènica, així com amb l' elevat consum de greix d'origen animal, el sedentarisme, el consum d'alcohol i de tabac.

El Programa de detecció precoç del càncer de mama es va posar en marxa el 1998, amb l'objectiu de reduir la morbimortalitat per aquesta malaltia, recorda la Conselleria. Les dones són citades a través d'una carta, en la qual s'indica el lloc, el dia i l'hora per fer-se la mamografia.

Salut remarca que si no reben la carta, es pot telefonar al 971 21 21 10 o contactar a través de la web http://cancerdemama.caib.es.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF