SALUT
Microsites Salut 20/05/2017

Primera donació d’òrgans en asistòlia controlada

Un equip de l’hospital ha realitzat una extracció del teixit osteotendinós del mateix donant, un pacient de 57 anys

Ara Balears
2 min
El Mateu Orfila ha fet la primera extracció d’òrgans en asistòlia controlada.

PalmaL’Hospital General Mateu Orfila ha duit a terme la primera extracció d’òrgans d’un pacient en asistòlia (aturada cardíaca) controlada -concretament els ronyons i les còrnies- des que l’any passat es va posar en marxa el programa d’extracció d’òrgans de les Balears.

Així mateix, per primera vegada, un equip de l’hospital ha realitzat una extracció del teixit osteotendinós del mateix donant, un pacient de 57 anys. És un procediment del qual fins ara s’encarregaven equips desplaçats des de Catalunya.

En la intervenció ha participat un equip de 20 professionals que han treballat de manera coordinada per tal de dur-la a terme amb èxit i sense l’ajuda de cap equip extern. En l’extracció renal han participat un uròleg, dos cirurgians generals i el personal d’infermeria del quiròfan. De l’extracció de les còrnies, se n’ha encarregat una oftalmòloga, i de la del teixit osteotendinós, dos traumatòlegs.

Els dos ronyons ja han estat trasplantats amb èxit a l’hospital de Son Espases i els teixits han estat duits al Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears en perfectes condicions i estan pendents de processament, segons va explicar el doctor Ramón Fernández-Cid, cap del Servei de Medicina Intensiva i coordinador de transplantaments de l’Hospital General Mateu Orfila. Des del 2001 s’havien fet 30 extraccions d’òrgans i teixits, però totes procedien de donants per mort encefàlica.

En la mort cerebral o encefàlica, la causa és una malaltia que afecta greument el cervell i permet extreure òrgans amb el cor bategant de manera artificial, cosa que aporta una perfusió correcta dels òrgans fins al moment de l’extracció. “En aquest cas l’extracció dels òrgans es fa amb el cor aturat i per això les tècniques de preservació i extracció són més complexes i estan sotmeses a un límit de temps”, va comentar el doctor Fernández-Cid.

stats