INVESTIGACIÓ
Microsites Salut 21/09/2016

Investigadors de la UIB i de Son Espases identifiquen el fàrmac més efectiu per tractar un tipus de càncer

La seva recerca ha demostrat que l'oxaliplatí augmenta el temps de supervivència dels malalts amb limfomes de cèl·lules de mantell

Montse Terrasa
2 min
Una de les investigadores participants en el projecte, treballant al laboratori.

PalmaInvestigadors de la UIB i de Son Espases han identificat el fàrmac antitumoral oxaliplatí com el més efectiu per tractar el limfoma de cèl·lules de mantell. La recerca ha demostrat que aquesta droga augmenta el temps de supervivència dels pacients, és molt menys agressiva que d'altres i, en combinació amb altres fàrmacs, incrementa l'efectivitat dels tractaments. Els resultats de la recerca ja s'han publicat en el 'British Journal of Haematology'.

El doctor Antonio Gutiérrez, responsable de l'àrea clínica de Limfomes de l'hospital universitari de Son Espases, ha anunciat aquest dimecres que la supervivència dels pacients amb càncer hematològic que afecta els limfòcits B es duplica amb el tractament basat en oxaliplatí, un temps de vida que fins ara era de dos o tres anys, d'ençà que es diagnosticava la malaltia, i que ara podria arribar fins als 5 anys.

Els membres de l'equip investigador.

La doctora Silvia Fernández, membre del Grup de Biologia Cel·lular del Càncer de la UIB, ha explicat que els resultats obtinguts suposen el reposicionament de l'oxaliplatí com a pilar dels tractaments dels limfomes de mantell. És a dir, era un fàrmac que ja s'estava utilitzant, en combinació amb d'altres, però ara n'ha quedat patent l'eficàcia per sobre d'altres i també la menor toxicitat en comparació amb drogues igual d'efectives. “Esdevé una nova alternativa terapèutica en pacients de limfoma de cèl·lules del mantell i podria constituir, en combinació amb altres fàrmacs, l'eix de règims més efectius per al tractament d'aquesta malaltia”, afirma la nota que els investigadors han facilitat en la roda de premsa.

El limfoma de mantell afecta les persones majors, amb una edat mitjana de 70 anys, i té una incidència baixa. Però de moment no té cura. Els resultats de la investigació obren la porta a una millora del tractament i a la possibilitat de poder trobar-ne una, ha comentat Gutiérrez. Aquest especialista ha afegit que "és una droga molt barata, que redueix molt els costos amb una eficàcia igual als estàndards d'avui".

La investigació va sorgir per demanda dels doctors de Son Espases, que van observar com els malalts tractats amb un règim de fàrmacs, entre ells l'oxaliplatí, mostraven una millora, ha explicat Fernández. "Comparat amb d'altres drogues, vàrem veure que l'oxaliplatí era més efectiu", ha resumit la investigadora sobre el treball publicat.

A part del fet de demostrar l'eficàcia i la menor agressivitat de l'oxaliplatí, els doctors han destacat aquest treball com a exemple de recerca de col·laboració entre el món clínic i els laboratoris universitaris.

stats