Bauzá anirà amb Cs a les europees

L’exdirigent del PP, que rep formació militar, serà el cinquè de la llista

L’expresident de les Illes Balears i exdirigent del Partit Popular José Ramón Bauzá serà el cinquè de la llista de Ciutadans a les eleccions europees. La incorporació la va comunicar ahir el president del partit taronja, Albert Rivera, en un esmorzar informatiu d’Europa Press. Bauzá havia renunciat a l’acta de senador del PP i havia deixat el partit al gener. Llavors va fer pública una carta en què afirmava que continuaria defensant les seves idees “des de la societat civil, en qualitat de ciutadà que es guanya honradament la vida com a farmacèutic a Mallorca”. Ha trigat dos mesos en tornar a la primera línia política.

Quan, fa tot just unes setmanes, es va fer pública la relació de l’expresident de les Balears amb Ciutadans, d’entrada es va dir que era un assessor en matèries com la defensa de la Constitució i la discriminació lingüística. Ja llavors el dirigent de Ciutadans a les Balears Xavier Pericay va rebutjar la possibilitat d’incorporar Bauzá a qualsevol candidatura a les Illes, i va arribar a afirmar que si l’hi imposaven deixaria el partit. El rebuig cap a l’expresident es va tornar a fer evident ahir, quan Pericay va reaccionar a l’anunci de la llista a les europees. Pericay va assegurar que respectava la decisió de la direcció de Ciutadans, però va afegir que l’expresident “no contamina el valor de la resta de la llista, que està formada per gent molt valuosa”. La llista del partit taronja l’encapçala el responsable econòmic de la formació, Luis Garicano.

Les reaccions de Bauzá sobre la seva inclusió a la llista de Ciutadans es faran esperar perquè l’expresident és a Cadis rebent formació militar. Just abans-d’ahir l’expresident va comunicar per Twitter que s’incorporava com a reservista voluntari a l’exèrcit espanyol. Bauzá va afegir que durant quinze dies no podria fer declaracions polítiques a la xarxa social, i va afegir que quan va acabar la carrera de farmàcia va voler servir a l’exèrcit com a farmacèutic militar i que hi va opositar, però que després ho va deixar estar per dedicar-se a la política. “Al final vaig acabar servint el país des de la política i no des de les forces armades, però sempre he tingut aquesta espina clavada”, va dir a Twitter just el dia abans que s’anunciés la seva incorporació a les llistes de Ciutadans.

Amb Bauzá el partit taronja incorpora a les seves files el senador illenc que ha fet menys feina aquesta legislatura. Va fer 24 preguntes, set mocions i quatre intervencions. El seu predecessor a la presidència de l’arxipèlag, que també ha sigut senador aquesta legislatura, el socialista Francesc Antich, va fer 2.635 preguntes, 29 mocions, un projecte de llei i 103 iniciatives.

En la carta de comiat del PP Bauzá va acusar el seu antic partit de “regar” el nacionalisme i el va criticar per haver aprovat la llei de normalització lingüística de les Balears. La seva política de confrontació va provocar una mobilització sense precedents contra el decret del trilingüisme, que pretenia minoritzar el català a l'escola.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF