La zonificació turística no satisfà ningú més enllà dels partits del Pacte

l Consell de Mallorca va presentar ahir dematí la zonificació de Mallorca, que marca fins a set zones diferents on la llei és més o menys restrictiva amb el lloguer turístic. El president del Consell, Miquel Ensenyat, es va acompanyar de la consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, i del conseller d’Economia i Hisenda, Cosme Bonet, per anunciar la que sens dubte serà una de les decisions més polèmiques de la legislatura. Hi ha 31 nuclis de Mallorca on només es podran llogar habitatges habituals 60 dies a l’any. Aquests nuclis es consideren “saturats” . Són: Alcúdia poble, Randa (Algaida), Ariany, Banyalbufar, Orient (Bunyola), Ullaró (Campanet), Deià poble, ses Coves, s’Empelta i Llucalcari, s’Esgleieta (Esporles), Estellencs, es Carritxó (Felanitx), Fornalutx, Marratxinet, Pollença poble, el Vilà i la Font, Santanyí i Llombards, Ruberts (Sencelles), ses Salines, Sóller poble, l’Horta i Biniaraix, i Valldemossa poble, juntament amb s’Arxiduc i Son Ferrandell.
Molts d’aquests nuclis, si estan saturats turísticament parlant, no és precisament per la pressió que esdevé de l’arrendament de cases a l’interior del poble, sinó de les finques amb xalet i piscina que es lloguen a foravila. La proposta de zonificació que ahir es va presentar accepta tot tipus d’arrendament en el sòl rústic comú. Ahir, el GOBja posava de manifest aquest fet; la pressió urbanística sobre el territori continuarà.

L’altra qüestió a resoldre és fins a quin punt estan saturats aquests nuclis. El batle d’Ariany va ser el primer a atribuir aquesta saturació a la ignorància dels tècnics.
En el sòl rústic protegit no es permetrà cap mena de lloguer turístic. Però aturant el lloguer no s’aturarà la construcció? Ara cal saber quantes places tocaran per barba i quina serà la reacció dels governs locals i de la ciutadania, i si s’aixecaran o no en peu de guerra. D’entrada, sembla que la zonificació que han presentat només satisfà els partits del Pacte. S’obre un període d’al·legacions que serà dur i en el qual es viuran més de dos estira-i-arronses. Potser el futur del lloguer turístic s’acabarà de definir el juny, quan s’aprovi el Pla d’Intervencions en l’Àmbit Turístic, que fixarà el nombre de places turístiques a cada una de les zones. Però només potser.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF