El GOB demana al Consell que retiri la proposta de zonificació de lloguer

Denuncia que la delimitació neix d'un diagnòstic erroni i provocarà sobreexplotació turística

El grup ecologista GOB ha demanat la retirada de la proposta de zonificació elaborada pel Consell de Mallorca per regular el lloguer turístic a l'illa, perquè considera que s'ha duit a terme sense realitzar abans una anàlisi rigorosa de la situació, ja que es basa en dades obsoletes de 2011.

El GOB, que ha presentat al·legacions en contra d'aquesta zonificació, ha criticat en un comunicat que aquesta delimitació per àrees parteix d'un diagnòstic erroni de l'actual situació social, econòmica i ambiental que viu Mallorca i adverteix que provocarà la sobreexplotació turística del territori.

Detallen que la zonificació s'ha fixat a partir de dades de 2011, quan les sol·licituds de noves places per a allotjament turístic en habitatges "ha tingut una explosió més que significativa els dos darrers anys", situació que el GOB atribueix a la falta d'una moratòria mentre es tramitava la regulació.

Consideren que la capacitat de càrrega ambiental del territori s'ha vist greument afectada pel creixement indefinit, promogut i sostingut de la capacitat d'allotjament turístic de l'illa, agreujada els darrers anys pel lloguer per a turistes.

El GOB estima que el 2016 les places varen augmentar amb 123.000 i insisteix que aquest creixement "fa temps que hauria d'haver-se congelat".

L'organització recalca que la zonificació que planteja el Consell parteix d'indicadors que no són representatius de la situació, ni suficients per avaluar l'impacte global de la incursió del lloguer turístic vacacional al territori.

A més, el GOB considera que la zonificació "no té cabuda ni justificació" a Mallorca, on "la situació és ja límit", i que s'han d'avaluar els indicadors de manera global i integral.

"No podem acceptar que aquelles zones on encara no hem arribat a aconseguir tots els efectes negatius de la massificació turística acabin sent lliurats per culminar el procés, fins que tota l'illa estigui sotmesa i sobreexplotada turísticament", assenyalen.

El GOB denuncia que les infraestructures energètiques, de gestió de residus, de proveïment i de depuració d'aigües, i de carreteres de Mallorca ja estan saturades, i cita un estudi recent de la UIB, dirigit per Carles Manera, segons el qual les Balears són el territori que va registrar el major índex d'intensitat turística del món.

Els ecologistes incideixen que la zonificació és l'eina per delimitar en quins àmbits es podran continuar donant llicències per a lloguer i suposa 'de facto' "una incursió d'usos turístics en àmbits residencials" que desconfigura la realitat urbanística i territorial", ja que tota l'illa s'ha convertit en 'hotel".

Segons el GOB, l'efecte més greu d'aquesta reconfiguració és la pèrdua de sòl rústic i de sòl fèrtil per a usos primaris.

Afirmen que Mallorca ja no necessita una redistribució territorial de l'activitat turística, "perquè ja està escampada pertot" i solament requereix posar-hi límits, cosa que consideren que implica "congelar les places turístiques i iniciar el decreixement".

D'altra banda, adverteixen que la zonificació plantejada pel Consell de Mallorca obre la porta al lloguer en habitatges plurifamiliars en alguns indrets. El GOB demana que es prohibeixi, de manera que quedi limitat a les 96.222 places a habitatges autoritzats o en tramitació.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF