ECONOMIA
Economia 03/07/2020

Les urbanitzacions de Menorca continuen desertes

La majoria d’hotels tenen previst obrir durant les dues primeres setmanes de juliol i el 95% dels restaurants es mantenen tancats

Ivan Martín
4 min
Les urbanitzacions de Menorca continuen desertes

MaóSi no fos per la calor i alguns banyistes que aprofiten per gaudir d’una Menorca mig buida, a les urbanitzacions turístiques semblaria que és el mes de febrer. Ja ha arribat el juliol i continuen desertes. Els hotels aniran obrint durant aquest mes, a mesura que augmentin els vols internacionals, i l’oferta complementària continua gairebé tota tancada, tot i que això pot començar a canviar durant la setmana entrant. Segons l’Associació d’Hostaleria i Restauració de Menorca, el 95% d’establiments a les urbanitzacions no s’han decidit a aixecar les barreres. Amb aquest panorama salvar la temporada és utòpic i cada vegada és més clar que l’hivern serà complicat.

A les urbanitzacions de Ciutadella és on més es noten les conseqüències turístiques de la pandèmia. Cala en Blanes, Son Xoriguer, Cala en Bosch i Cala Blanca deixen una sensació de “soledat, buidor i certa deixadesa”, explica Bep Pons, un dels pocs residents durant tot l’any a Son Xoriguer. Entrar-hi i veure els grans hotels i la resta de negocis tots tancats deixa clars els efectes devastadors de la crisi sanitària. De tota manera, Pons té una sensació agredolça: “Som conscient que la reactivació econòmica és bàsica per a la nostra subsistència i necessària per a un alt percentatge de ciutadans que han quedat sense feina o han estat afectats per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, però és l’estiu que més estic gaudint de la meva zona”.

Ingressos mínims

La urbanització de Son Bou d’Alaior és una de les que concentra una major densitat turística en els mesos de temporada alta, a més d’una àmplia oferta de serveis. “Volem començar a obrir alguns amb la il·lusió de tenir una certa activitat. Un 50% ho farà a mitjan mes. Els hotels tornaran a rebre turistes a partir d’aquest cap de setmana, però amb poques reserves, perquè els alts preus dels avions han ocasionat la cancel·lació d’estades, que en aquests moments no suposa cap cost afegit a l’usuari”, explica la propietària d’una botiga de roba i calçat, Ana Ayastuy. Afegeix que hi ha establiments que obren a la força i es troben que tenen uns ingressos mínims. “No hi ha ni un euro i hi ha gent que pensa que si li compren un poal per a la platja o un vestit ja és feliç, perquè tot són despeses i per poc que entri benvingut serà”, diu. “La gent està molt desmoralitzada, depenem dels hotels”.

Part d’aquest desencant es deu a la manca d’ajudes per als autònoms de temporada. La portaveu de l’associació que els agrupa a l’illa, Mila Vila, denuncia que les subvencions institucionals no tenen incidència: “La majoria d’autònoms de temporada no complim els requisits que demana el govern espanyol, perquè els que s’han donat d’alta per tramitar els ERTO han d’estar tancats i començar l’activitat a partir de l’1 de juliol. Per tant, els que han obert la darrera setmana de juny o abans per començar la paperassa no entren a les ajudes”. D’altra banda, assegura Vila, les ajudes del Govern balear “no es podran començar a sol·licitar fins al 15 de juliol”.

Platges de Fornells és una urbanització entre es Mercadal i Fornells, i ara és un nucli fantasma on només queda obert el petit bar d’un grup d’apartaments. Un dels treballadors és pessimista: “No hi ha feina, som uns valents per obrir. Fa por i les pitjors previsions s’estan complint. Sense estrangers i el mercat nacional a comptagotes estam condemnats. La gent de segones residències no és suficient per pal·liar la pitjor temporada de la història que record”. Gerardo González viu tot l’any en un petit apartament amb vistes al Far de Cavalleria i té controlat el veïnat. “De moment n’han vingut molt pocs, els catalans van arribant, però la resta res. No vull pensar en l’hivern. Som autònom i no m’hi vull capficar, però ens en ressentirem”, profetitza. González ha viscut un confinament peculiar i ara s’allarga, perquè a Platges de Fornells no té cap supermercat on comprar. “En ple estat d’alarma se’m va plantar dins de casa una parella de guàrdies civils que pensaven que m’havia desplaçat a una segona residència. Se’n van estranyar. Som quatre gats els que vivim a les urbanitzacions. Encara ara necessit el cotxe per anar a comprar aliments de primera necessitat”. Creu que la situació actual farà que caiguin els preus de venda dels apartaments.

Els hotels encara esperen

La previsió de l’Associació Hotelera de Menorca (Ashome) indica que durant la primera setmana de juliol obriran una vintena d’establiments entre hotels de costa i de ciutat, allotjaments rurals, aparthotels i complexos d’apartaments. Ara ja n’hi ha mig centenar en marxa i fins a final de mes se n’incorporaran quinze més. Cal dir que les dates de reobertura varien en funció de les notícies de connectivitat, especialment del mercat britànic, i de les reserves, que entren a un ritme molt lent.

La planta hotelera de Menorca se centra en el turisme balear i els primers visitants de la Península. El director del TRH Tirant Playa, Luis Souto, és optimista: “L’ocupació anirà creixent, però tenim molts dubtes perquè s’hi ha de sumar la incertesa sanitària. Hem fet un gran esforç traient molta gent de l’ERTO, i això suposa un elevat risc empresarial. Un rebrot seria insostenible”.

Els pocs treballadors del sector que ja estan actius reconeixen que el volum de feina és molt inferior respecte de les temporades passades. Marcos Triay és socorrista i treballa a dos hotels d’una mateixa cadena. “Som un afortunat, estic cotitzant; tenc companys que difícilment podran treballar aquest estiu”, admet. A més, afegeix: “Hi ha dies que s’han banyat a la piscina quatre turistes, tot i que el normal en aquestes dates és tenir-la plena. La part positiva és que estic més tranquil perquè els britànics són els més inconscients en consumir en excés begudes alcohòliques”.

stats