El turisme representa el 34,8% del PIB balear, mentre que la indústria puja fins al 7,6%

El Govern presenta els resultats estadístics del Compte Satèl·lit del Turisme, que fa referència al període 2004-2014

El pes del turisme en l'economia balear se situa en el 34,8%, mentre que en deu anys la indústria ha experimentat un creixement del 6,4% al 7,6%. Són dades que s’extreuen del Marc Input Output de les Illes Balears 2014 (MIOIB) i el Compte Satèl·lit del Turisme, que ha presentat aquest dilluns el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, juntament amb el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou. El sector de serveis se situa en un 85% sobre el conjunt de l’economia de les Illes de l’any 2014.

Aquestes estadístiques, segons la Conselleria, representen una “foto fixa” de l’economia de les Illes Balears el 2014, elaborada per l’Ibestat, moment en el qual la comunitat tot just començava a recuperar-se de la crisi econòmica.

D’aquestes dades s’extreu que el pes de les activitats vinculades al turisme (hostaleria, comerç i transports) és del 34,8% del PIB de les Illes Balears, o, el que és el mateix, aquestes activitats aporten 9.500 milions d’euros dels 27.200 milions del PIB de la Comunitat el 2014, que a la vegada suposa un 2,6% del PIB d’Espanya.

Per això, malgrat que l’activitat econòmica de les Illes està molt basada en una activitat intensiva de mà d’obra, les rendes salarials encara presentaven un pes diferencial molt elevat a la mitjana estatal, ja que les rendes salarials suposaven un 46,1% a les Illes, sis punts percentuals per davall de la resta d’Espanya.

En aquest sentit, el conseller ha remarcat que si bé aquesta proporció ha d’haver canviat, a causa de les pujades salarials acordades en conveni col·lectiu en aquests darrers anys és necessari continuar treballant per garantir una millor redistribució de les rendes.

Per la seva banda, Llorenç Pou ha fet una presentació dels principals indicadors del MIOIB 2014. Aquest treball, que disposa de més de 90 fonts estadístiques, representa un instrumental modern, que permet conèixer l’impacte real de les polítiques, i que feia 15 anys no s’actualitzava.

En aquest sentit, també s’ha elaborat un altre instrument estadístic, lligat al MIOIB, que és el Compte Satèl·lit del Turisme, que posa el focus en la principal activitat del territori balear. Actualment, només sis comunitats autònomes disposen d’aquest instrumental, per la qual cosa les Illes es posen al grup d’avantguarda en matèria estadística a Espanya, i que permetrà assumir nous productes a mitjà termini, com és una comptabilitat regional per a les Illes Balears, expliquen des del Govern.

La propera actualització del Marc Input Output de les Illes Balears correspondrà a enguany, el 2019. Tot just finalitzi aquest exercici, l’Ibestat començarà a recaptar informació per poder tenir l’actualització en el proper quinquenni.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF