El turisme de congressos i reunions es presenta com a motor de desestacionalització

El president del Mallorca Convention Bureau demana la transformació del sector i una major implicació de les institucions

Els experts reunits en el fòrum de turisme  MICE  (Reunions, Incentius, Conferències i Fires) que ha tingut lloc aquest dimarts a Palma han presentat aquest sector turístic com un motor per contribuir de manera contundent a la desestacionalització de les Illes  al mateix temps que n'han demanat la transformació per fer front als reptes de futur.

En l'acte, organitzat pel Club  Diario  de Mallorca, hi han participat la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Palma, Joana Maria Adrover; el director del Palau de Congressos,  Ramon  Vidal; la directora de Mallorca  Leads Asun  Prats, i el subdirector general de Banc Sabadell, Gabriel Martínez.

Vidal ha valorat de manera molt positiva que Mallorca tingui unes instal·lacions com les del Palau de  Congressos  per tal de competir en un sector dominat a Espanya per Madrid i Barcelona, i ha destacat que era incomprensible que Palma no disposàs d'un centre de referència com aquest. A més, ha demanat una transformació del sector, començant  pel Mallorca   Convention   Bureau, que ell mateix presideix i que agrupa 113 empreses relacionades amb aquesta activitat.

Segons Vidal, és  necessari copiar les bones pràctiques de les destinacions que millor han competit en aquest sector en  els  darrers anys, per la qual cosa considera que la col·laboració publicoprivada és fonamental per consolidar Mallorca com a receptor de grans congressos o esdeveniments, "ja que fa falta millorar la confiança de les grans empreses en aquesta destinació per créixer d'una manera més ràpida".

Vidal considera que convé millorar els  fluxos  de visitants a l'aeroport i canviar la mentalitat empresarial per adaptar-se a les necessitats del mercat. Per exemple, ha explicat que  és  necessari que els hotels reservin places per a esdeveniments amb tres anys d'antelació i que no es pot pretendre cobrar per avançat  aquestes habitacions . També ha considerat que les inversions a Calvià, la Platja de Palma i la millora de la planta hotelera estan impulsant aquest sector a les Illes.

Per la seva banda, Joana Maria Adrover ha indicat que el sector ha crescut prop d'un 45% a Mallorca en els dos darrers anys, gràcies sobretot al Palau de Congressos, que ha acollit més de 90.000 assistents. El Palau de Congressos de Palma va acollir el 2018 un total de 226 esdeveniments, que varen tenir una assistència de 76.678 persones. Els ingressos generats per aquesta activitat varen suposar 15,3 milions d'euros, mentre que l'impacte induït va ser de prop de 25 milions d'euros.

Asun  Prats ha destacat la importància del sector  MICE  per desestacionalitzar una destinació com Mallorca que, tot i els esforços que s'han fet en aquest sentit, continua patint pujades de turisme durant l'estiu i fortes baixades a l'hivern. Per a Prats, el sector no ha estat ben considerat durant els anys de la crisi, però l'i nterès  per atreure aquest tipus de turista ha crescut a causa  que  es tracta d'un client molt interessant, que a Espanya gasta una mitjana de 208 euros al dia, davant els 146 euros que gasta el visitant general.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF