Economia 15/01/2022

El turisme abraça la via de la convivència amb el virus

El govern espanyol potencia el missatge de la plena recuperació del sector per al 2022

3 min
Les comunitats amb més pes del turisme perden en competitivitat.

Si el 2021 la promesa de recuperar el ritme del turisme a Espanya es va complir a mitges, ¿és possible que el 2022 es torni als nivells prepandèmia? El govern estatal diu que sí. Aquesta setmana tant la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, com el secretari d’estat del ram, Fernando Valdés, han impulsat un missatge d’optimisme i confiança en el sector que sorprèn tenint en compte que l’any passat l’activitat va caure fins a dades del 2003. L’estadística la compartia un dels principals lobis d’aquesta indústria a l’Estat, Exceltur, que remarcava que el PIB turístic encara està un 42,8% per sota del que representava abans de l’arribada del virus.

Com justifica, doncs, l'executiu espanyol que el 2022 s’aconseguirà tancar aquesta bretxa? Fonts de la secretaria d’estat de Turisme insisteixen a l’ARA que l’any passat va ser “substancialment millor” que l’anterior. Admeten que el retorn del turisme internacional ha avançat de manera lenta, però també gradual des del juny. “Si el juliol van arribar el 44,5% dels turistes del mateix mes del 2019, al setembre ja eren el 53% i al novembre el 72%”, apunten des de l’administració. Pel que fa al turisme domèstic, consideren que “està demostrant gran dinamisme” i destaquen que als allotjaments no hotelers (per exemple, apartaments vacacionals) les pernoctacions de residents espanyols ja estan un 6,4% per sobre del 2019. 

Part d’aquest discurs també se sustenta en l'impacte més baix que les autoritats atribueixen a la variant òmicron. Asseguren que la programació aèria per a les pròximes setmanes no ha patit “significativament” i que per al gener els seients programats en vols internacionals cap a Espanya ja estan en els nivells del 2019. “Les dades que gestionem sobre reserves també reflecteixen que l’impacte generat per òmicron s’està reduint, sobretot a les Illes Canàries, mentre que creixen les cerques per viatjar al nostre país”, expliquen des de la secretaria d’estat de Turisme. 

Hi ha un matís, però. El ministeri preveu recuperar el nivell prepandèmia en els mercats més pròxims, és a dir, els de l’entorn europeu. Per arribar a la normalitat en el llarg radi reconeixen que caldrà esperar com a mínim fins al 2023. La sacsejada de l’òmicron ha provocat que, per exemple, països del continent asiàtic es repleguin en l’obertura de fronteres i tornin a aplicar quarantenes, i això ha alterat viatges ja previstos. La Laura havia comprat bitllets per anar de vacances a Tailàndia al febrer dos dies abans que el govern tornés a imposar 14 dies d’aïllament als visitants estrangers que entrin al país. Va esperar uns dies per si retiraven la mesura, però finalment ha canviat els vols per uns altres a Los Angeles, ja que en el cas dels Estats Units no cal fer quarantena.

Més flexibilitat

Enmig d’un escenari encara ple d'incerteses, la línia de la indústria turística és la de “conviure amb el virus”. La plataforma de lloguer turístic Airbnb assumeix que la majoria dels seus usuaris ara busquen més flexibilitat tant en les dates com les destinacions. En una enquesta recent a clients espanyols, el 90% consideraven important comptar amb aquest marge a l’hora de viatjar. “Ens hem d’acostumar a conviure amb aquest virus i a assumir la vacuna com quan vas a un país on t’has de posar la de la malària”, coincideix Martí Sarrate, el president de l’associació d’agències de viatges Acave. 

El seu sector celebra que els preus dels tests d’antígens ara siguin més assequibles i que s’inverteixi en noves campanyes per fer créixer els índexs de vacunació. “Cal afavorir aquesta imatge de confiança”, afegeix. Tot i així, el directiu és dels que plantegen que la recuperació serà un procés que s’allargarà fins al 2023 o el 2024, i recorda que tot just han començat a arribar les ajudes que va aprovar el govern espanyol per donar una empenta al sector. Segons l’última enquesta d’Exceltur sobre el nivell de confiança en la recuperació, la meitat dels associats creuen que les vendes prepandèmia no tornaran fins a l’any vinent.

No és estrany, doncs, que la principal fira que s’organitza a Espanya al voltant del turisme hagi blindat la seva celebració tot i els contagis disparats per l’òmicron. Dimecres comença Fitur al recinte d’Ifema a Madrid, amb prop de 7.000 empreses participants, segons els organitzadors. Els assistents hauran de presentar el certificat covid o un test negatiu (PCR o antígens) realitzat durant les 24 hores prèvies, i serà obligatori dur mascareta FFP2.

stats