Economia 06/10/2018

Torra exigirà que es "depurin responsabilitats" a l'Estat per haver buidat els dipòsits dels bancs catalans el 2-O

Colau demana explicacions però diu que la fuga d'empreses es va produir per la "situació jurídica"

Ara
2 min
El president del Govern, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, durant la compareixença al Palau de la Generalitat

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, va reaccionar ahir a la nit a l'exclusiva de l'ARA segons la qual l'Estat va fer un buidat massiu dels diners que les empreses públiques i administracions de l’Estat tenien als dos grans bancs catalans, CaixaBank i Sabadell, a partir del 2 d'octubre. Les dues entitats van patir una fortíssima fuga de capitals ordenada políticament durant una setmana que es va convertir en la més negra de la història dels dos bancs i que va acabar amb el trasllat de les seves seus fora de Catalunya. "Un altre escàndol gravíssim –ha assegurat el president–: Com l’Estat va utilitzar tots els mitjans al seu abast per abatre una causa justa, pacífica i democràtica". Segons ha avançat Torra a Twitter, el Govern exigirà "explicacions" i "investigacions" sobre aquests fets i "depurar responsabilitats".

Hi ha dit la seva també el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que a través de Twitter ha remarcat que la Generalitat "anirà fins al final per saber qui i com va decidir jugar a la crisi financera per salvar la unitat d’Espanya".

Des de Junts per Catalunya (JxCat), el vicepresident de la mesa del Parlament, Josep Costa, ha titllat la notícia de "GAL financer", mentre que des d'ERC el diputat Ruben Wagensberg ha considerat que "si l'Estat va treure milers de milions dels dipòsits catalans el 2-O" vol dir "que veia possibilitats reals de ruptura". "L'1-O no va ser suficient: cal tornar a generar molts 1-O", ha asseverat.

També ha reaccionat a la informació de l'ARA l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha demanat "transparència" i explicacions a l'Estat. "La ciutadania mereix saber la veritat", ha assenyalat en roda de premsa des de les Jornades Municipalistes de Catalunya en Comú, celebrades aquest dissabte a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Tot i destacar l'actitud "lamentable" del govern de Mariano Rajoy, ha puntualitzat que aquestes instruccions de l'executiu "no substitueixen" el fet que moltes empreses marxessin per la "situació jurídica" i la "inestabilitat econòmica" que podien provocar les intencions independentistes del Govern de Carles Puigdemont. "El moviment de l'Estat no invalida que l'altre moviment també es va produir", ha anotat.

stats