Preus
Economia 15/02/2022

La taxa anual de l'IPC retrocedeix mig punt a les Illes i se situa en el 6% el gener

Aquest increment es deu a la crescuda dels preus de l'habitatge i el transport

ARA Balears
1 min
Preus de peix i marisc.

PalmaLa taxa anual de l'Índex de Preus al Consum (IPC) va retrocedir mig punt a les Balears entre el desembre i el gener, fins a situar-se en el 6%, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Europa Press ha explicat que, seguint la tendència de mesos anteriors, aquest increment d'un 6% respecte del 2020 es deu a la crescuda en el segment d'habitatge (un 17%), que inclou l'energia, i el del transport (un 10%), a causa de l'increment del cost dels carburants.

També registren increments els grups d'aliments i begudes no alcohòliques (4,9%), vestit i calçat (3,8%), medicina (3,6%), hotels, cafès i restaurants (2,2%), ensenyament (2%), begudes alcohòliques i tabac (1,5%) i oci i cultura (1,2%). Només presenta un descens el grup de comunicacions (-0,5%).

Entre el gener i el desembre, en taxa mensual, l'IPC baixa dues dècimes a l'Arxipèlag, amb un notable descens en el grup de vestit i calçat (-10,9%), seguit del d'oci i cultura (-0,7%) i l'habitatge (-0,6%).

Al conjunt de l'Estat, l'IPC es modera fins al 6,1%, menys que no s'esperava, a causa de l'abaratiment de la llum, dels aliments i dels paquets turístics. En el comportament interanual, destaca la baixada dels preus de l'electricitat, dels paquets turístics i dels aliments. Per contra, els preus dels carburants varen augmentar, mentre que els preus del vestit i el calçat varen baixar menys que el gener de l'any passat.

Sense tenir en compte la rebaixa de l'impost especial sobre l'electricitat i les variacions sobre altres impostos, l'IPC interanual va arribar el gener al 7%, nou dècimes més que la taxa general, del 6,1%. Així ho reflecteix l'IPC a impostos constants que l'INE també publica en el marc d'aquesta estadística.

stats