Les socimis, una via per entrar en el mercat turístic i immobiliari

Elaia Investment i Atom, presents a les Balears mitjançant aquesta fórmula

Les socimis són una fórmula que permet al petit inversor entrar en el mercat immobiliari. Aquestes societats cotitzen en borsa i estan obligades a repartir el 80% dels beneficis del lloguer dels seus actius, i un 50% de les vendes en forma de dividend. “Això les fa molt atractives”, explica la responsable de Renta 4 a Palma, Marga Rosselló, que explica que les dues majors socimis espanyoles, Merlín i Colonial, ofereixen dividends anuals d’entre un 3% i un 4%, “tot i que també estan subjectes a la volatilitat dels mercats”, assenyala.

De les més de 70 societats d’aquest tipus que hi ha a Espanya, algunes s’han especialitzat en hotels. Una de les que han entrat amb força a les Balears és Elaia Investment Spain, establerta el desembre del 2015, la qual gestiona una cartera de propietats turístiques i residencials valorades en 192,5 milions d’euros. Es tracta d’una socimi llançada a la borsa espanyola el 2017. Dels cinc hotels que té a Espanya, tres estan a Mallorca, Valparaíso (Cala Murada), Vistamar (Porto Colom) i Bell-Mar (Sóller). Els altres dos establiments estan a la Costa Brava i la Costa del Sol. A més, a les Illes té tres edificis d’apartaments turístics: Eden Binibeca (Sant Lluís), Surfing Playa (Santa Ponça) i Cecília (Portocolom). També disposa de dos blocs d’apartaments a la Costa del Sol, un a la Costa Brava i un quart a Barcelona. A Madrid té dos edificis residencials.

Atom Hotels també té una presència destacada a les Illes, amb set establiments. L’empresa ha adquirit a Mallorca els establiments AC Marriot Ciutat de Palma, Fergus Club Europa, Ibersol Son Caliu Mar i els hotels Mirador de Calas, Cala Antena i Calas All Inclusive, de la marca Sol. A Menorca és propietari del Sol Falcó, el més gran, amb 450 habitacions. L’empresa va ser constituïda el 2018 per Bankinter i GMA HCI. El grup té a Espanya amb una cartera de 24 hotels, vacacionals i urbans, amb 5.535 habitacions. L’empresa té una oferta molt diversificada des del punt de vista geogràfic, amb establiments ubicats a Sevilla, Rota, Granada, Jerez, Lanzarote, Fuerteventura, València, Sitges, Tenerife i Madrid.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF