Economia 02/07/2019

Els sindicats i la patronal detecten aspectes negatius en les dades d'ocupació i demanen canvis estructurals

UGT critica la càrrega de feina dels treballadors i CCOO l'excessiva estacionalitat del mercat laboral

Ara Balears
2 min
Sindicats i patronal detecten aspectes negatius en les dades d'ocupació i demanen canvis estructurals

PalmaEls sindicats i la patronal valoren de manera positiva les dades d'atur i ocupació del passat mes de juny a les Illes, però en destaquen alguns aspectes negatius que consideren que fan necessària la posada en marxa de polítiques públiques per tal de millorar el model econòmic de la Comunitat.

CCOO ha destacat aquest dimarts que les xifres de millora de la desocupació deriven de "la intensa activitat turística que es desenvolupa ja en aquest període" i ha cridat l'atenció sobre l'augment de la contractació temporal que aconsegueix el 86,85% i que reflecteix l'estacionalitat del mercat de treball. CCOO reclama apostar per una economia en la qual la indústria i els sectors d'intensitat tecnològica mitjana i alta tinguin una major presència, que permetin crear llocs de treball per a tot l'any.

Per al sindicat, el sector turístic és el que dirigeix un mercat laboral que demanda mà d'obra poc qualificada i intensiva de manera que, quan acabi la temporada, es tornaran a registrar un nombre important d'acomiadaments, que faran augmentar les xifres de la desocupació i per tant, la inestabilitat econòmica i social.

UGT ha qualificat de "positives" les dades d'atur del mes de juny perquè Balears "continua creant ocupació", encara que ha matisat que el seu mercat laboral necessita "reduir els ritmes i les càrregues de treball de manera urgent".

La secretària d'Acció Sindical i Comunicació d'UGT, Ana Landero, ha valorat l'augment del nombre de cotitzadors fins al "màxim històric" de 580.595, i ha alertat de l'"estancament" de la contractació, tant temporal com indefinida. Landero ha explicat que UGT ha estat restant importància al fet que baixàs la contractació temporal si creixia la indefinida, ja que "un contracte indefinit substitueix dos o tres contractes temporals".

"Ara fa un parell de mesos que la contractació indefinida s'està reduint i, la qual cosa és més preocupant, es continua abusant de les persones que estan tirant endavant el treball en aquestes illes", ha lamentat. Ha afegit que s'està "obligant els treballadors a renunciar a un dels seus dies lliures a canvi que l'empresa esl el retorni quan li vagi bé".

Landero ha insistit que mentre "no es redueixin les càrregues i els ritmes de treball" no hi haurà "ni qualitat en l'ocupació ni qualitat en el servei".

Per la seva banda, la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) reclama estímuls que beneficiïn l'economia davant la pèrdua de ritme de la creació d'ocupació a Balears. La patronal creu que la menor embranzida de l'ocupació al juny s'explica, fonamentalment, per la desacceleració experimentada en el sector dels serveis (1,7% vs 2%, al maig) malgrat l'inici de la temporada alta turística.

La presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha destacat que la incidència del nombre d'aturats inscrits en les oficines d'ocupació de les Balears (36.372 persones) s'ha reduït fins al 5,9% de la població activa, la qual cosa representa la menor taxa d'atur registrada en aquest mes des del 2008 i un percentatge que rebaixa amb escreix la mitjana estatal (13,4%). Ha reclamat "la millora de la formació del capital humà o la integració de les noves tecnologies en els processos de les empreses".

stats