PROTESTA SINDICAL
Economia 17/06/2013

Els sindicats, contra Merkel

CCOO i UGT exigeixen plantar cara a Alemanya en la pròxima cimera europea

M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid.Els sindicats han dit prou a les polítiques d'austeritat i pressionen els governs perquè canviïn el rumb de la política econòmica en el pròxim consell europeu del 27 i el 28 de juny. Per ells, és clau que es parin els peus a Alemanya perquè, si no, adverteixen, les coses aniran a pitjor per a Espanya.

Les cúpules sindicals espanyoles de CCOO, la UGT i la USO van tancar ahir unes jornades de mobilitzacions d'abast europeu amb una manifestació al centre de Madrid que va congregar 3.000 persones que volien fer arribar el seu malestar a la UE. A Barcelona, milers de persones es van concentrar a la plaça Catalunya per recórrer la Via Laietana darrere la pancarta oficial de la convocatòria sindical a tot el continent: "Per una Europa social i democràtica".

Els sindicats de tot Europa reclamen posar fi a "les retallades en la despesa pública, la protecció social i els salaris" perquè consideren que ha quedat més que provat que no és la via per recuperar el creixement econòmic. Minuts abans de començar la marxa reivindicativa, el líder de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va exigir a la UE que a la cimera aprovi un pla de xoc dotat d'inversions equivalents a entre l'1% i el 2% del PIB que sigui realment "el motor d'arrencada de les economies paralitzades i bloquejades". Pels sindicats, és l'única manera de regenerar la situació i crear ocupació.

Les organitzacions de treballadors troben de vital importància que directament els països comunitaris parin els peus a Angela Merkel. El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, creu que perquè sigui possible fer un canvi de les directrius europees cal una condició prèvia indispensable com és que la UE "es tregui el jou de la política de retallades que exigeix Alemanya". El líder de la UGT va advertir que, si no es fa, es parlarà molt de combatre l'atur juvenil, fer fluir el crèdit i eradicar la pobresa -com estableix el pacte sobre la posició d'Espanya en la cimera que han segellat Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba-, però el govern espanyol "podria tornar igual o pitjor" de com partirà cap al consell europeu.

Per l'estat del benestar

En el manifest oficial es va insistir en la idea. Els sindicats creuen que Rajoy té "una nova oportunitat" per defensar les polítiques a favor del creixement i l'ocupació: "Que no ho desaprofiti", van clamar. No volen que el president espanyol faci cas "dels cants de sirena que volen fer desaparèixer qualsevol bri de legislació laboral i debilitar el nostre sistema de pensions". L'acte de Madrid va acabar dient prou a la "insaciable voracitat neoliberal" i s'hi va llegir un decàleg amb les vuit "solucions alternatives" que hauria d'aplicar Europa a partir de la pròxima cimera.

stats