Economia 27/01/2017

El Sabadell guanya 710 milions el 2016, un 0,3% més

El banc ha reservat més de 1.400 milions d'euros, bona part dels quals per cobrir l'impacte de les clàusules terra

Albert Martín
2 min
Josep Oliu, president de Banc Sabadell / EFE

BarcelonaEl Banc Sabadell ha tancat 2016 amb un benefici net de 710,4 milions d'euros, un 0,3 % més que l'any anterior, després de realitzar dotacions per import de 1.427 milions d'euros, que inclouen l'impacte de les clàusules terra. Durant mesos, l'entitat presidida per Josep Oliu va insinuar que podria portar el seu benefici per sobre dels 800 milions, però entre el Brexit i la sentència europea sobre les clàusules de les hipoteques, el benefici ha acabat al nivell del 2015.

El banc, que el 2015 va integrar el britànic TSB, ha millorat en aquest període el seu marge d'interessos pràcticament un 20%, fins als 3.837,7 milions d'euros. Això sí, sense tenir en compte TSB, aquest increment d'ingressos hauria estat del 4,6%. També ha situat la taxa de morositat en el 6,1%, un punt i mig per sota que fa tot just un any. El Sabadell va voler recordar que l'any 2013 la morositat era del 13,6% i que la seva ha estat la retallada d'impagats més important del sector.

El Sabadell assegura que aquests resultats mostren la fortalesa dels beneficis i de la generació estable del marge d'interessos, fins i tot en un entorn de tipus baixos i després d'haver realitzat provisions extraordinàries de 130 milions, que inclouen l'impacte de les clàusules terra, per la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a favor de la retroactivitat de les devolucions derivades d'aquesta lletra petita de les hipoteques, que va considerar abusiva.

El banc que presideix Josep Oliu, que sempre ha defensat la legalitat de les seves clàusules terra, estima que l'import màxim que resultaria d'aplicar aquesta sentència seria de 490 milions d'euros, xifra que es veuria rebaixada, assegura, "atenent als termes concrets de la sentència i a la seva forma d'execució". Malgrat l'efecte d'aquesta sentència, les dotacions realitzades aquest any, un global de 1.427,1 milions, són notablement inferiors a les de l'exercici 2015, quan van ascendir a 2.333 milions, gairebé un 39% més.

El banc català, d'altra banda, ha destacat la bona marxa de l'activitat comercial "en un entorn d'elevada competència" i unes quotes de mercat que "segueixen augmentant". La direcció de l'entitat també remarca que en l'últim exercici ha aconseguit una reducció "rècord" d'actius problemàtics de 2.961 milions d'euros gràcies a la venda accelerada d'immobles. A desembre del 2016, el saldo d'actius problemàtics se situa en 18.617 milions d'euros i el saldo de riscos dubtosos en 9.582,5 milions. El Banc Sabadell té actualment una xarxa de 2.767 oficines, un centenar menys que el 2015, i una plantilla de 25.945 persones, 145 menys que al tancament del 2015.

Augmenta el crèdit

Una de les millors notícies que va poder presentar el Banc Sabadell aquest dijous va ser que, per fi, i després del constant desendeutament de la crisi per part de particulars i empreses, ha vist créixer el seu crèdit viu: durant el 2016, impulsat sobretot per l'últim trimestre de l'any, va créixer un 1,7%.

El president del banc, Josep Oliu, va celebrar que les perspectives econòmiques per al 2017 segueixen situant el creixement espanyol per sobre de l'europeu. Pel que fa al Brexit, el financer català va admetre que hi ha "incertesa", tot i mostrar-se convençut que es farà de manera "ordenada". A més, Oliu va recordar que el creixement del Regne Unit després de votar la sortida de la zona euro està sent més gran del que s'esperava.

stats