Economia 04/12/2019

Ryanair impedeix volar a una jove valenciana per la mida de la seva cadira de rodes

L'empresa ha reemborsat el bitllet a la noia tot i que inicialment es negava a tornar-li els diners

Daniel Martín
2 min
Consumidors contra Ryanair

ValènciaLa jove valenciana Belén Hueso, de 25 anys, coneguda al País Valencià per la seva tasca de visibilització de les dificultats que han de superar les persones que pateixen atàxia de Friedreich, ha denunciat que l'aerolínia irlandesa de baix cost Ryanair li ha impedit volar amb la seva cadira de rodes elèctrica. L'empresa ha al·legat que ha pres la decisió per les dimensions de la cadira i perquè no es podia plegar, motiu pel qual no cabia a la bodega de l'avió.

Hueso, que el 2018 va publicar el llibre Los músculos de la sonrisa, necessita aquesta cadira, ja que l'atàxia de Friedreich és una malaltia que danya el sistema nerviós i afecta la medul·la espinal i els nervis que controlen els moviments dels músculs dels braços i les cames.

"Ells mateixos em van dir: «Busca't una altra companyia»", ha afirmat a l'agència Efe la també estudiant de periodisme, que ha apuntat que, tot i que l'aerolínia inicialment es va negar a tornar-li l'import del bitllet, d'uns 70 euros, després que el seu cas es publiqués al diari Levante, el rotatiu de més tirada del País Valencià, la mateixa empresa la va telefonar per dir-li que sí que li reemborsarien els diners.

Requeriments de Ryanair

Des de la companyia irlandesa han admès com a certa la versió donada per la jove valenciana i han insistit que, ateses les dimensions de la cadira que utilitza Hueso, "no es podia portar a la bodega". L'aerolínia informa a la seva web que els passatgers amb mobilitat reduïda han d'avisar almenys 48 hores abans del viatge del pes i l'altura de la cadira plegada i que la cadira ha de complir una sèrie de condicions, com el tipus i la potència de la bateria. A més, les seves dimensions no poden superar els 81 centímetres d'altura, els 112 d'ample i els 119 de profunditat, entre altres requisits.

Alternativa amb Vueling

Finalment, la jove valenciana ha trobat una alternativa amb la companyia Vueling, que, segons Hueso, "no ha posat cap pega" però li ha venut un bitllet "el doble de car" que el de la companyia irlandesa. Amb aquesta fórmula l'estudiant de periodisme podrà tornar del seu viatge a Sevilla, on es desplaçarà juntament amb la seva germana en tren aquest dijous. "Som persones, tenim discapacitat i anem en cadira o amb bastó, però tenim dret a viatjar i que no se'ns cobri més per un servei", ha reivindicat Hueso.

stats