ECONOMIA
Economia 01/01/2021

Les restriccions als restaurants provoquen una allau de donacions de menjar

Agromallorca ha lliurat un 40% de la seva producció a entitats com el Banc dels Aliments, que ha hagut d’adquirir més congeladors

Laia Colomer
3 min
Les restriccions als restaurants provoquen una allau de donacions de menjar

PalmaLes restriccions al sector de la restauració imposades pel Govern balear les darreres setmanes per frenar l’augment de contagis de covid-19 han implicat una conseqüència imprevista: una allau de donacions a ONG i menjadors socials per part de restaurants, distribuïdors i productors d’aliments que no podien donar sortida al material. Les limitacions d’aforament, el tancament de l’espai interior i l’obligació imposada aquesta setmana de tancar a les 18 h han fet que molts bars, restaurants i cafeteries hagin hagut d’abaixar la barrera durant les festes. Molts fa mesos que ja reduïen les comandes de productes per cuinar. Ho feien per por que hi hagués noves mesures que els afectassin. Tot plegat ha acabat afectant els productors d’aliments, especialment els de fruita, verdura i carn, perquè treballen amb previsions a més llarg termini. Tant és així que alguns xifren en fins a un 80% la caiguda de vendes al sector de la restauració.

Entitats com el Banc dels Aliments s’han vist desbordades pel boom de donacions, fins al punt que han tingut problemes per emmagatzemar tot el que han rebut. “Hem hagut de cercar més congeladors per poder encabir tot el que ens arriba, l’espai que tenim a l’entitat ens queda petit”, expliquen fonts del Banc dels Aliments. L’augment de donacions es fa evident: durant els darrers dies no han aturat d’arribar palets. Dimarts 29 de desembre, sense anar més lluny, varen rebre de cop 375 quilos d’oli. Encara que pugui semblar molt, la demanda tampoc no deixa de créixer perquè cada vegada hi ha més famílies en situació precària. La pandèmia ha deixat molta gent sense feina ni recursos.

Al Banc calculen que, amb el material de què disposen en aquests moments (més les subvencions que reben regularment per part del Govern), algunes existències podrien arribar fins a final d’estiu, si es gestionen correctament. Així i tot, no volen fer gaires previsions perquè ja esperen que a partir de febrer la situació sanitària empitjori, cosa que es traduiria en més demanda d’aliments per part de les persones vulnerables.

Donacions d’un 40% de la producció

“A mesura que el Govern ha anat augmentant les restriccions als bars i restaurants, hem anat veient com queien les comandes que ens feien aquests establiments i locals”, explica la gerent d’Agromallorca, Bel Vicenç, especialitzada en la producció de fruita i verdura. Javier Bauzà, responsable de l’empresa Javimar -encarregada de fer arribar peix i marisc a bars i restaurants-, hi coincideix. Explica que han pogut pal·liar una part d’aquesta baixada amb les compres que els han anat fent les botigues i les grans superfícies i comerços. Tot i això, assegura que la davallada de la facturació és “important”. “A més, el desembre és un mes clau per a nosaltres perquè amb la celebració de dinars i sopars de Nadal tenim força ingressos, però enguany les comandes s’han reduït al mínim”, lamenta Bauzà.

Els productors de carn també han vist com la demanda baixava. És el cas de Mateu Pocoví, de l’empresa Joan Pocoví S.A., que ha hagut d’inventar fórmules per aprofitar el producte sobrant. “Un dels restaurants a qui més porcelles distribuíem per cuinar durant les festes de Nadal, unes 1.000 aproximadament, ha tancat. Hem decidit deixar-les créixer en granges perquè es facin grans per, d’aquí a sis mesos, poder-les vendre com a porcs”, explica Pocoví. Ell ha arribat a donar fins a quatre tones de carn tan sols aquestes dues últimes setmanes. Altres productors, com l’empresa Agromallorca, asseguren que han arribat a donar fins a un 40% de la seva producció a diverses entitats a través de la Conselleria d’Agricultura, que s’encarrega del repartiment.

Totes aquestes empreses estan vivint aquests mesos de pandèmia amb molta incertesa i esperen que l’arribada de turistes durant la temporada que ve els faci recuperar el que han perdut enguany. Alguns, per no tornar a perdre tant de gènere, han decidit reduir la producció. És el cas de Terracor, que la temporada vinent sembrarà un 30% menys de terreny.

El president d’Unió de Pagesos, Sebastià Ordines, confirma que des que va esclatar la pandèmia els agricultors han estat testimonis de la baixada de la demanda. Però afegeix que la patacada ha estat més gran durant el mes de desembre per les fortes restriccions i perquè acostumava a ser un mes potent a causa del Nadal.

stats