Economia 05/06/2020

Les reserves del lloguer turístic aguanten a Menorca amb una caiguda del 35%

Els propietaris d’habitatges redueixen un 20% el preu respecte de l’estiu de 2019

Ivan Martín
4 min
Les reserves del lloguer turístic aguanten a Menorca amb una caiguda del 35%

MaóEl lloguer turístic vacacional acumula en aquests moments una caiguda de més del 35% en les reserves per al juliol i l’agost en comparació amb el mateix període de l’any passat. Així ho reconeix el president de l’Associació d’Empresaris d’Habitatges Turístics Vacacionals de Menorca (Viturme), Javier Pons de Marco, que, de tota manera, té millors perspectives que el sector hoteler: continua confiant a “salvar mitja temporada”. A mesura que avançava l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol, les reserves s’anaven cancel·lant. Viturme concentra els empresaris del sector, propietaris d’habitatges i empreses de serveis. Es calcula que el 30% del total de les places turístiques a l’illa, 78.402, corresponen a l’oferta reglada de xalets i apartaments vacacionals. Segons un estudi fet per la mateixa associació, el sector d’habitatges turístics genera i manté 1.470 llocs de feina.

Viturme treballa amb turoperadors, una esperança si es recupera l’activitat econòmica en els mesos de més densitat turística, segons De Marco. “Les reserves s’han anul·lat durant l’estat d’alarma perquè els clients no han pogut venir. Mantenim entre un 58% i un 62% l’ocupació per a juliol i agost, i els turoperadors especialitzats estan a punt per començar campanyes promocionals a la televisió i la ràdio”, assenyala.

El repte és arribar al 80% de les reserves de 2019, tot i que el responsable de Viturme admet que les xifres actuals permetrien als propietaris d’habitatges, empreses de neteja, lampistes i electricistes “cobrir les despeses de mitja temporada”. D’altra banda, la crisi sanitària del coronavirus ocasionarà una davallada en el preu mitjà del lloguer d’un 20%, tendència que es mantindrà fins a final d’estiu per l’ampli ventall d’habitatges disponibles. De Marco explica que “el preu del lloguer disminueix, però els serveis contractats amb les empreses no, tot i que han passat de mantenir un contracte anual a cobrar per setmana ocupada”.

El perfil de client que lloga un habitatge a Menorca a l’estiu és familiar, repetidor i d’un poder adquisitiu mitjà-alt. Javier Pons de Marco creu que l’Administració pública no valora l’impacte que representen sobre l’economia insular. “Borinen i deixen doblers en supermercats, restaurants i empreses de l’oferta complementària”, diu sobre els visitants, i afegeix que “creim que és molt positiu per a Menorca perquè el 90% del que deixen queda a l’illa”.

El sector confia en les reserves de darrera hora per equilibrar el balanç de la temporada. El restabliment de les connexions aèries és bàsic, però, segons De Marco, molt incert. “Et diuen que operaran sempre que hi hagi demanda, que ho revisen cada quinze dies, i així és complicat planificar. Amb vista a la pròxima temporada, l’escenari pot empitjorar perquè ningú no reservarà a cinc mesos vista per no enganxar-se doblers i esperaran a darrera hora”, assenyala.

Un cop dur

Ana Pons és la propietària de tres apartaments a Platges de Fornells, al municipi del Mercadal. Acostumada a omplir tots els mesos de la temporada, la crisi del coronavirus ha paralitzat les reserves. “Ha estat un cop molt dur”, diu, perquè al febrer tenien “la meitat de la temporada tancada, però de cop i volta l’activitat es va aturar completament, sense consultes ni reserves”. Pons assegura que totes les reserves corresponents als mesos d’abril, maig i juny fetes sobretot per anglesos i alemanys s’han cancel·lat. En canvi, el juliol i l’agost generen incertesa amb la visita d’espanyols, italians i francesos. Aquesta situació ha provocat que els propietaris s’hagin vist obligats a adaptar-se per tal de no fer fallida. “Hem oferit als nostres clients l’oportunitat de traslladar la seva reserva per a l’any que ve; és una mesura en clau econòmica per evitar pagar tots els dipòsits”, apunta.

Els propietaris d’apartaments confien a salvar la temporada en els pròxims mesos, especialment al setembre. “Els anglesos i els alemanys no han cancel·lat les reserves per a aquest mes. La gent esperarà fins al darrer moment per decidir les vacances. De tota manera, el missatge del govern espanyol de cert rebuig al turisme exterior tindrà un impacte negatiu per al turisme i l’illa”, assenyala.

Plataformes turístiques

Ana Pons comercialitza els seus apartaments a través de les xarxes socials i plataformes turístiques online. És mostra decebuda pel comportament d’aquestes empreses. “Els propietaris no rebem els doblers fins que els viatgers inicien les vacances. També han decidit, sense consultar-nos-ho, tornar tots els dipòsits sense la possibilitat d’intentar negociar amb els clients per arribar a un altre acord”, assegura. D’altra banda, Pons denuncia que els propietaris d’habitatges vocacionals s’han sentit pressionats per les plataformes comercialitzadores en el retorn dels dipòsits, fins i tot quan els clients han contractat prèviament una assegurança. “Entenem la situació, però per a moltes persones és la principal entrada d’ingressos. Se’ns ha demanat fer la feina de les companyies d’assegurances i ens trobam sense clients, facturació zero des del gener i cal fer front a les despeses del negoci, com també del nucli familiar”, reivindica.

Per aquests motius, considera que les institucions públiques haurien de donar suport al sector. “Duim turistes de qualitat i d’un elevat nivell adquisitiu que repercuteix en negocis de l’oferta complementària, i creim que ara més que mai, quan molts hotels continuen tancats, som nosaltres qui realment podem proporcionar un allotjament segur”, conclou.

stats