Energia

Les renovables perden pes i també encareixen la llum

El preu de l’electricitat es dispara el 158% a l’agost malgrat que la demanda creix només un 0,9%

4 min
Estructura de la generacio

BarcelonaEl preu de l’electricitat a l’agost va augmentar un 158% respecte al mateix mes de l’any passat. Un increment en el mercat majorista que no es correspon amb l’augment de la demanda, que va ser de només un 0,9%. Segons les dades de l’operador del mercat, OMIE, el preu de mitjana del megawatt hora (MWh) a l’agost va ser de 105,94 euros, mentre que l’agost de l’any passat va ser de 41,05 euros el MWh.

L’operador del sistema elèctric, Red Eléctrica, va avançar ahir les dades de demanda i generació a l’agost. La demanda elèctrica va ser de 22.250 gigawatts hora (GWh), quan el mateix mes de l’any anterior va ser de 22.158 GWh. És a dir, la demanda ha crescut un 0,9% respecte a l’agost del 2020, quan l’energia era molt més barata, però encara se situa per sota de l’agost del 2019, en concret un 2,4%. El preu llavors se situava en 49,23 euros el MWh. És a dir, amb una demanda superior a l’actual, el preu era molt inferior.

El govern espanyol atribueix aquest augment del preu a l’encariment del gas –que per al Banc d’Espanya és responsable de la meitat de l’augment del preu de l’electricitat– i al fet que els drets d’emissió de CO₂ són més costosos. Aquests drets, segons el mateix organisme econòmic, són responsables d’un 20% de l’encariment de la llum. Que el gas s’ha encarit és una evidència. El preu de mitjana al hub espanyol (entre el 24 de juliol i el 27 d’agost) es va situar en 44,21 euros el MWh, un 21,2% més car que al juliol i un 381,2% més que l’agost de l’any passat.

La pujada del preu dels drets d’emissió de la tona de CO₂ tampoc és menyspreable, s’ha més que doblat (+111%). L’agost del 2020 el preu del dret d’emissió d’una tona era de 26,76 euros de mitjana. L’agost d’aquest any ja costava de mitjana 56,63 euros.

L’encariment del gas i dels drets d’emissió ha sigut clau en la pujada històrica del preu de la llum que s’ha viscut aquest estiu, però hi ha un factor que hi ha influït més: la proporció d’energia renovable ha disminuït aquests últims mesos en favor de les energies fòssils. És a dir, els cicles combinats de gas han marcat el preu de tota la llum més hores, però a més s’ha generat més energia amb gas. En concret, un 18,8% del total de l’electricitat, quan la mitjana des de principi d’any és del 13,8%.

Sospites i polèmica

De fet, les renovables han aportat més energia durant el mes d’agost que un any enrere. L’eòlica un 1,6% més, i la fotovoltaica un 31,7% més. Però aquestes energies netes han perdut pes proporcional en el mix de generació. Les renovables van aportar un 42,5% de la generació elèctrica, quan la mitjana de l’any se situa al voltant de la meitat del total. Les tres grans renovables –eòlica, fotovoltaica i hidràulica– s'han situat durant l’agost per sota de la seva aportació habitual en el total de producció elèctrica. Un fet que ja ha provocat algunes suspicàcies.

A més de la investigació que el govern espanyol ha obert en algunes hidroelèctriques de les conques del Duero, el Tajo i el Miño, hi ha qui creu que s’ha generat menys energia renovable de la que es podia utilitzar. La consultora energètica Grupo ASE considera “inexplicable” la poca producció eòlica durant el mes d’agost, segons recull l’agència Efe. Per a aquest despatx, els alts preus de l’agost no són lògics tenint en compte l’alta capacitat de producció d’energia renovable que hi ha instal·lada a l’Estat.

La consultora indica que el preu del gas i el del CO₂ han encarit l’electricitat a tot Europa, però a Espanya s'hi suma la menor aportació de l’energia eòlica durant l’agost. ASE recorda que els preus en les hores punta de radiació solar s’han mantingut molt alts perquè la producció eòlica durant el dia ha sigut molt inferior a la de la nit. “Aquest comportament de l’energia eòlica no té una explicació climàtica, ja que l’escalfament diürn del terreny provoca una turbulència tèrmica en gran part de la Península”, indica aquesta consultora, que assenyala que els fets els haurien d’investigar les autoritats.

Per la seva banda, l’Associació Empresarial Eòlica (AEE) reconeix que a l’estiu cau la generació amb aquesta tecnologia i que hi ha més producció nocturna que diürna. No obstant això, aquesta patronal nega que hi hagi hagut menys producció amb els aerogeneradors per motius al marge de la climatologia. Al contrari: “Aquesta conclusió no es correspon amb la realitat de la generació eòlica, que ha mantingut una ràtio comparable amb anys anteriors en època d’estiu”, indica l’AEE.

Segon descens seguit

El preu de l’electricitat en el mercat majorista aquest dissabte serà de mitjana de 134,89 euros el MWh. Així doncs, és el segon dia seguit de descens després del màxim històric de dijous, quan de mitjana el preu va ser de 140,23 euros el MWh. Tot i aquesta reducció –un dia de la setmana que normalment té un preu més baix pel menor consum–, el preu triplica el del primer dissabte de setembre de l’any passat, quan va ser de 34,20 euros el MWh, segons les dades de l’operador del mercat.

Aquest dissabte s’arribarà a un pic màxim de 152,27 euros el MWh entre les deu i les onze de la nit. La franja de preu més barata serà entre les cinc i les sis de la tarda, amb 106,3 euros. És a dir, durant tota la jornada se superaran els 100 euros el MWh.

stats