Economia 28/09/2018

El regulador de la borsa americana acusa Elon Musk de frau

La SEC denuncia el magnat tecnològic per anunciar que Tesla deixaria de cotitzar a Wall Street

Ara
2 min
Elon Musk: "dormo a la fàbrica de Tesla"

BarcelonaLa Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC, en les sigles en anglès) va presentar ahir una demanda contra el fundador del fabricant automobilístic Tesla, Elon Musk, a qui acusa de frau després que l'agost passat va anunciar a Twitter que es plantejava retirar l'empresa de borsa. La SEC afirma que l'emprenedor es va comportar de manera "temerària", que el seu tuit era fals i enganyós i que amb les seves paraules va perjudicar els inversors de Tesla.

En fer-se pública la decisió del regulador de Wall Street, les accions de Tesla van caure un 10,63% una hora després que tanquessin els mercats, i ja es troba un 30% per sota del seu valor màxim de l'últim any. Les acusacions de la SEC arriben dos mesos després que Musk publiqués el tuit, en què advertia que estava "considerant privatitzar Tesla a 420 dòlars (l'acció)". Això va provocar un fort augment del valor de l'empresa que va arribar fins a l'11%.

La denúncia s'ha presentat a la cort del districte sud de Nova York i argumenta que Musk va dir "falsament" que tenia la possibilitat de retirar Tesla de la borsa, ja que s'havia assegurat "una transacció multimilionària" a falta que els accionistes votessin la proposta. "La realitat i la veritat és que Musk ni tan sols havia debatut, i molt menys confirmat, els termes clau de l'acord amb cap font de finançament en potència", afirma el document de la SEC.

"Les declaracions públiques falses i enganyoses de Musk van causar confusió i una alteració significativa de les accions de Tesla al mercat, i va provocar danys menors als inversors", afegeix. Sota la legislació actual dels EUA, es poden exigir responsabilitats a una companyia per fer declaracions errònies o ometre informació necessària perquè un inversor prengui una decisió.

La SEC permet fer servir les xarxes socials a les empreses per distribuir informació amb la condició que s'hagi comunicat als accionistes la decisió de fer servir aquest mitjans. El codirector del departament de seguretat de la SEC Steven Peikin ha explicat que el Nasdaq requereix que els seus membres avisin abans de publicar informació que podria provocar moviments al mercat.

"(Musk) va arribar al preu de 420 dòlars assumint que l'acció pujaria un 20% sobre el valor de l'acció de Tesla en aquell moment i arrodonint la xifra fins als 420 pel significat que té aquest número en la cultura de la marihuana, pensant que això li semblaria graciós a la seva parella", ha sentenciat Peikin. En aquest sentit, ha criticat que "ni ser famós ni tenir una reputació com a innovador tecnològic t'eximeix de les lleis de seguretat federals".

stats