ECONOMIA
Economia 01/08/2020

La quarantena imposada per Londres afavoreix els competidors de les Balears

La restricció per als ciutadans del Regne Unit no afecta països com Croàcia, Xipre i Grècia, on es comencen a desviar vols que havien de venir a les Illes

Catalina Riera
3 min
La quarantena imposada                per Londres afavoreix els competidors de les Balears

PalmaFa anys que el turisme creix a les Balears empès, en part, per crisis successives -socials, econòmiques i fins i tot conflictes bèl·lics- als països mediterranis que en són la competència natural. Però ara la pandèmia de la covid-19 ha girat les tornes. La decisió del govern britànic d’imposar una quarantena de 14 dies als seus ciutadans que tornin d’Espanya, incloent-hi les Balears, afavoreix mercats competidors. Mentre que Londres exigeix la quarantena als seus turistes que s’atreveixin a venir a l’Arxipèlag, considera Grècia, Croàcia i Xipre com a destinacions segures. Així consta en la web del Ministeri d’Exteriors (Foreign Office) del Regne Unit, on hi ha una llista de 75 països on els britànics poden viatjar sense patir per haver-se de confinar després a casa.

“Fins ara les Balears havien tingut turistes prestats d’altres destinacions que havien patit problemes econòmics, socials, polítics i, fins i tot, de vegades semi-guerres civils, com per exemple les Primaveres Àrabs i també els atemptats de Tunísia”, explica el vicedegà de la Facultat de Turisme de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Bartolomé Deyà. Però ara, afegeix, “amb la crisi sanitària serà l’Arxipèlag el que deixarà part dels seus visitants a altres destinacions”. Entre els llocs que són més competència per a les Illes es troben Grècia, Tunísia, Turquia, Xipre, Croàcia, Egipte i Montenegro.

La decisió del govern de Boris Johnson dinamita el segon mercat emissor més important de les Balears, que l’any passat va enviar a l’Arxipèlag 3,7 milions de visitants. “Ha provocat desconfiança entre els anglesos”, diu Deyà, que té clar que “els britànics no es desplaçaran fins a les Balears només per passar-hi quatre dies i després haver d’estar-ne 14 tancats”, i que si l’Arxipèlag rep turistes britànics seran els que hi tenen segona residència, sobretot a Menorca.

De fet, els touroperadors ja comencen a desviar reserves que tenien previstes a les Balears en favor de països competidors tradicionals, com Grècia i Turquia. Ho destaca un estudi fet per la consultoria Mabrian. Recalca que “la demanda d’anglesos que aquestes companyies tenien confirmada cap a les Illes ara es desvia” cap a aquestes destinacions, segons va avançar divendres IB3 Televisió. El touroperador TUI UK és un exemple d’aquest moviment. Divendres va anunciar que ampliava la suspensió dels paquets vacacionals a les Balears fins al 10 d’agost i tots els programes a la Península fins al 17. Alhora, fonts del touroperador admeten que ja han programat set vols més dels que tenien prevists cap a Grècia i Turquia perquè la demanda hi ha augmentat de manera “aclaparadora”. El director gerent de TUI al Regne Unit, Andrew Flintham, afirma que un 70% dels clients a qui els han cancel·lat les vacances a causa de la pandèmia “canvia les reserves per a altres indrets”.

Una altra de les companyies que ha cancel·lat tots els vols a les Balears és Jet2. L’anunci el va fer dimecres i, per ara, no té previst tornar a volar a l’Arxipèlag fins dia 9 d’agost. “Els touroperadors no estan disposats a perdre doblers, per tant, no deixaran perdre l’oportunitat de convèncer un turista que havia de viatjar a les Balears que vagi a Grècia”, apunta Deyà.

L’economista i consultor especialitzat en turisme Jaume Garau és més optimista i recorda que “amb la crisi sanitària no hi ha cap país que tingui el turisme assegurat”. Manté que, encara que les Balears prestin turistes a altres destinacions durant aquesta temporada, “la desviació de paquets no serà excessiva”, perquè encara “hi ha molta incertesa amb el coronavirus”.

Tancament d’hotels

Del que no hi ha cap dubte és que la decisió del govern britànic perjudica una temporada turística que ja estava molt tocada. “Amb un anunci com aquest, hi haurà hotels de les Illes que no obriran les portes”, apunten fonts del sector, tot i que per ara cap cadena ha comunicat públicament que s’hagi repensat alguna obertura. Fonts de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) recorden que “en tot moment s’ha dit que aquesta és una temporada de darrer minut” i que els establiments van “obrint o tancat en funció de les necessitats que tenen”. La FEHM admet que hi haurà hotels que es repensaran la decisió d’obrir, però calcula que seran “pocs”, potser “uns tres de cada zona destinada al turisme britànic”. “El mercat anglès començava a funcionar bé” abans de l’anunci del govern anglès que ha fet “tant de mal al sector”, lamenten fonts de la patronal. I recorden que quan els hotels no obren, això afecta les botigues i els establiments que hi ha a la vora, de manera que molts poden decidir que tampoc obriran.

No obstant això, la FEHM intenta tenir una visió optimista: “En aquests moments tenim un 57% de la planta hotelera oberta, una xifra molt millor de la que ens pensàvem fa uns mesos”.

stats