Publicitat
Publicitat

El butà puja un 5% i acumula un increment del 20% des del juliol del 2016

La bombona de gas costa des d'aquest dimarts 13,52 euros

El preu màxim de la bombona de butà, amb els impostos inclosos, és des d'aquest dimarts un 5% més cara i puja fins als 13,52 euros. Amb aquest increment aquest combustible ha pujat un 20% des del juliol de l'any passat.

La pujada del gas butà es va iniciar a l'estiu de l'any passat, coincidint amb la inflexió del preu del petroli en els mercats internacionals. L'encariment respon a la pujada del preu de les matèries primeres i si s'hagués repercutit totalment al consumidor, al març el butà hauria pujat un 14%, fins als 14,74 euros.

Però, com ha passat en altres revisions bimensuals dels preus màxims del gas, tal com preveu la llei, el govern espanyol ha limitat la pujada al 5%. Aquesta diferència entre l'encariment real i el preu màxim autoritzat incrementarà el dèficit de l'Estat amb les empreses del sector.

Amb l'increment d'aquest dimarts, el butà ja acumula quatre revisions bimensuals dels preus a l'alça. Al juliol del 2016 el preu màxim de la bombona era d'11,25 euros. Des del 2015 el preu havia baixat un 35% i va tocar terra, i des del juliol ha anat pujant, malgrat que encara és més barat que al 2015, en concret un 22% per sota del 17,5 euros del març d'aquell any.

La revisió del preu del butà la fixa el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, però ve marcada pel preu de la matèria primera en els mercats internacionals, dels nolis i la variació dels tipus de canvi.

El preu regulat afecta les bombones de butà més utilitzades a les llars, amb envasos de càrrega de 8 quilos o superiors però inferiors a 20 quilos, amb una tara superior als 9 quilos.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF