Economia 08/06/2013

La proposta viatja al Congrés a la recerca d'un difícil consens

J.f.
2 min
La ministra Báñez va fer ahir una declaració sense preguntes amb el comitè d'experts, que després va presentar l'informe.

Madrid.Un cop presentat l'informe del comitè d'experts, la reforma del sistema de pensions comença ara la seva etapa més important: la del debat parlamentari. La proposta no deixa de ser un reguitzell de recomanacions que el govern central tindrà en compte per impulsar la seva pròpia reforma. L'objectiu de Mariano Rajoy, tal com ha insistit el president espanyol, és pactar les modificacions amb la resta de partits polítics, així com amb els sindicats i la patronal, però l'entesa s'anticipa molt complicada.

El motiu és que Rajoy ja ha avisat que malgrat la seva voluntat de consens no acceptarà impulsar una reforma de mínims. Les propostes dels experts són molt ambicioses i sembla molt difícil que el govern no n'apliqui una bona part, ja que han tingut un suport majoritari en el comitè i van en línia amb la filosofia que s'ha anat avançant des de la Moncloa en els últims mesos, com per exemple desvincular l'evolució de les pensions amb la inflació.

En les pròximes setmanes l'informe del grup d'experts serà debatut en el Pacte de Toledo -la comissió del Congrés de Diputats encarregada dels afers laborals- i la intenció del govern és que a finals de juliol comenci el seu tràmit com a projecte de llei a la cambra baixa, segons va explicar ahir la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, en una declaració sense preguntes acompanyada pels membres del comitè.

Báñez no parla del curt termini

La ministra, que després no va assistir a la roda de premsa de presentació de l'informe, va prometre un "debat transparent i honest" per tal d'assolir el "màxim consens possible" amb oposició i sindicats. Va lloar la "professionalitat i honestedat" dels experts i va demanar el mateix "compromís" als partits per un projecte a "mitjà i llarg termini".

Un parell d'hores abans el PSOE ja havia fixat una línia vermella per l'acord. El seu secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, va avisar que els socialistes només donaran suport a la reforma si té el consens de la patronal i els sindicats, com va passar fa dos anys en la modificació que va fer el PSOE i que preveia la revisió actual de l'anomenat factor de sostenibilitat. També va haver-hi reaccions des de CiU. El seu portaveu al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va dir que estudiaran "amb calma" l'informe. I des de l'àmbit sindical, CCOO va destacar que el document no és vinculant i va apostar pel consens. Una moderació que s'explica pel fet que el representant del sindicat al comitè va votar a favor de l'informe.

stats