Per primera vegada en els darrers cinc anys es construeixen més pisos que unifamiliars a Mallorca

Durant 2018 es varen començar 1.005 pisos i 953 xalets o adossats, segons dades del Col·legi d'Aparelladors

L'any passat es va iniciar a Mallorca la construcció de 1.958 habitatges, fet que suposa un creixement del 9,8% sobre la xifra de l'any anterior, però el més destacat és el creixement de la construcció de pisos, segment que va créixer un 18,4%, segons dades aportades aquest dimecres pel Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca.

En total es varen començar 1.005 habitatges en edificis plurifamiliars davant els 849 de l'any anterior, mentre que els unifamiliars, varen ser 953, un 2% d'increment sobre l'exercici anterior. Per primera vegada en els darrers cinc anys s'han construït més habitatges plurifamiliars que unifamiliars.

El president de la institució, Daniel Tur, ha manifestat en una roda de premsa que el creixement és "un símptoma de salut del sector", que s'està recuperant després d'haver registrat caigudes de fins al 54,7% durant 2014. Aquestes dades confirmen la informació que ARA Balears va publicar el passat mes de desembre sobre la situació del sector de la construcció a les Illes Balears.

La construcció torna a pitjar l’accelerador

Per municipis, la major part dels projectes iniciats en el segment de pisos s'ha localitzat a Palma (759 habitatges), Calvià (66) i Marratxí (35). Pel que fa a unifamiliars, les principals localitzacions han estat Calvià (101), Campos (64), Santanyí (53), Palma (51), Marratxí (46) i Llucmajor (30).

En el segment d'hotels, es detecta una petita baixada, ja que se n'han iniciat cinc projectes de construcció en comparació als set de l'any anterior, mentre que les reformes han estat 148, un -1,3%. Tur ha destacat que en aquesta caiguda hi té a veure la decisió del Govern d'eliminar alguns dels beneficis que tenien les empreses hoteleres que feien reformes per pujar de categoria.

Sobre la falta d'habitatge a preu assequible, Tur ha reconegut que es detecta una presència important d'inversors internacionals que aposten per la construcció de pisos de preus alts i que seria necessari un major suport a l'impuls  dels  habitatges socials. Ha mostrat la seva confiança en  els  anuncis del Govern sobre la promoció d'aquests tipus de pisos, si finalment es tradueix en la construcció de nous habitatges, tot i que calcula que fins d'aquí a dos anys no estaran finalitzats.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF