Economia 29/06/2020

Els preus pugen al juny per primera vegada en quatre mesos

L'IPC continua per sota respecte a fa un any però redueix la diferència respecte a la comparació d'altres mesos

Paula Clemente
3 min
El preu del combustible toca sostre durant la Setmana Santa

BarcelonaEls preus comencen a pujar. Després de quatre mesos de reduccions, l'efecte del desconfinament s'ha posat de manifest i l'índex de preus de consum (IPC) ha avançat un 0,5% al juny en relació amb el maig. De fet, malgrat situar-se un 0,3% per sota que un any abans, la diferència és sis dècimes més petita que la dada interanual del maig. Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), quan va començar l'any els preus eren un 1,1% superiors als del gener del 2019 i la xifra ha anat baixant fins a tocar fons el mes passat, quan es va registrar un retrocés del 0,9%. Però l'indicador avançat publicat aquest dilluns apunta que al juny els preus són només un 0,3% inferiors als de fa un any.

Els preus pugen al juny per primera vegada en quatre mesos

L'organisme estadístic atribueix el petit repunt del juny a l'encariment de l'electricitat i dels carburants i combustibles, que eren els mateixos que baixaven el juny del 2019. De fet, va ser la caiguda del preu dels carburants la que altres mesos s'ha assenyalat com a principal motiu de la davallada general de preus: el petroli ha estat durant mesos en mínims històrics a causa de la tensió entre Rússia i l'Aràbia Saudita pels nivells d'extracció i per la caiguda de la demanda que van comportar les mesures de confinament.

"Aquí el que hi ha –hi coincideix José García Montalvo, catedràtic a la Universitat Pompeu Fabra– és l'impacte fonamental del preu del petroli". Ara bé, l'indicador també recull que no hi ha tanta tensió de preus com al març en els productes alimentaris. "El seguiment diari que es fa de TPVs i targetes de crèdit indica que aleshores se situaven a un 150% del que és normal i ara tornen a situar-se al voltant del 100%", explica l'expert sobre el consum de productes d'alimentació. Segons ell, els pagaments amb targeta són el millor indicador per fer el seguiment del que està passant en termes de consum, i indica que quan s'ha començat a aixecar el confinament "immediatament les compres han pujat molt més del que s'esperava". Segons apunta, en unes setmanes la despesa ha passat de ser al 20% del que és habitual a situar-se entre el 60% i el 65%.

"Depens molt de la psicologia del consumidor, perquè d'estalvi n'hi ha", assenyala Montalvo. "Si no hi ha por de perdre la feina [a curt o mitjà termini], això es traduirà en consum", afegeix. "Però queden moltes incerteses; caldrà veure si la gent se sent confiada per gastar-se els estalvis, perquè també m'arriba d'alguns sectors que les dues primeres setmanes van anar molt bé però que ara la cosa ja es tranquil·litza", explica.

L'INE també fa esment d'aquest evident canvi de context. L'organisme recorda que el 22 de juny es va acabar oficialment l'estat d'alarma i la majoria dels establiments comercials van reprendre aleshores l'activitat. Això s'ha traduït en el fet que la majoria de productes ja estaven disponibles per a les famílies, cosa que ha donat un impuls al consum. L'excepció són els articles relacionats amb el turisme i l'assistència a espectacles esportius i culturals.

El preu dels aliments baixa un pèl

Més enllà d'això, l'organisme ha afegit al recull de dades que fa habitualment dues agregacions específiques dels productes de consum bàsic durant els mesos de confinament. El grup especial que han anomenat de béns covid-19 inclou productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, productes farmacèutics, menjar per a animals i articles per a la cura personal. En aquest sentit, el preu interanual d'aquest conjunt de productes és un 2,3% superior, cosa que indica una reducció de cinc dècimes respecte al mes passat. Pel que fa al preu dels aliments i les begudes no alcohòliques, és un 2,8% superior al del juny del 2019 però un 0,7% inferior a la mateixa comparació feta al maig. El moviment és semblant en altres productes d'aquest estil, com els aliments frescos i els envasats.

"Hi havia un increment de la demanda molt important i això seguirà pressionant perquè hi ha una demanda molt forta", analitza García Montalvo. "Fins i tot havent-hi menys pressió, els preus no han recuperat el nivell que tenien abans de tot això", apunta.

Pel que fa al grup especial de serveis covid-19, que inclou el lloguer d'habitatge i garatges, la distribució d'aigua, la recollida de brossa, despeses comunitàries i altres com l'electricitat, el gas i els serveis de telefonia i televisió en streaming i els serveis funeraris, en general els preus se situen un 2,4% per sota dels de l'any passat, però més d'un punt i mig per sobre de la comparativa anual del maig.

stats