Economia 25/08/2020

Els preus industrials cauen un 6,7% a les Illes el juliol

Aquesta dada suposa 2 punts menys respecte de la baixada del mes de juny

Ara Balears
2 min
Cauen els preus industrials a les Illes. / ISAAC BUJ

PalmaEls preus industrials varen caure a les Balears un 6,7% el juliol en comparació amb el mateix mes de 2019, la qual cosa suposa 2 punts menys respecte de la caiguda de juny, a causa de l'encariment de la producció d'electricitat i del refinament del petroli, segons ha informat l'agència Efe.

D'acord amb les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a Espanya el patró ha estat semblant al de les Illes, amb una baixada interanual del 4,8% el juliol, 1,1 punts menys que el juny.

A escala estatal, el descens de l'índex de preus industrials (IPRI), que fa 14 mesos que és negatiu, suma dos mesos de moderació des que el maig va tocar fons amb una caiguda del 8,8% (13,3% a les Balears).

El sector energètic és el que més ha tirat a l'alça de la taxa anual IPRI, encara que registra una caiguda de preus del 13,7%, si bé és tres punts menor que la del mes anterior per la pujada de la producció, el transport i la distribució de l'energia elèctrica i del refinament de petroli.

L'altre sector amb influència a l'alça en l'IPRI ha estat el de béns intermedis, els preus dels quals varen caure un 2,2%, una taxa 7 dècimes inferior a la baixada del mes anterior a causa de l'increment dels preus de la producció de metalls i de la fabricació de productes químics bàsics, compostos nitrogenats, fertilitzants, plàstics i cautxú sintètic.

L'únic sector que ha tingut una influència negativa, encara que mínima, ha estat el de béns de consum no durador, amb una inflació del 0,4% anual, una dècima menys que el mes anterior per l'abaratiment de les arts gràfiques.

Sense comptar l'energia, els preus industrials varen caure un 0,6% anual el juliol, dues dècimes menys que el juny. En comparació mensual, varen pujar un 1,8% respecte de juny, una inflació que s'explica sobretot pel major cost de produir i distribuir l'electricitat.

La caiguda de la taxa anual de l'IPRI es modera en totes les comunitats autònomes, sobretot a Múrcia, Castella-la Manxa i Astúries, mentre que a Navarra es manté.

stats