Economia 11/12/2020

Els preus cauen un 0,5% a les Balears el novembre

Les Illes registren un descens de tres dècimes respecte de la mitjana estatal

Ara Balears
2 min
Cau l'IPC a les Illes durant el mes de novembre.

PalmaLa taxa anual de l'IPC s'ha situat a les Balears el novembre en un -0,5% i puja dues dècimes respecte de la registrada a l'octubre (-0,7%). A l'Estat, els preus varen caure un 0,8% el mes passat, el mateix descens que a l'octubre, de manera que s'encadenen vuit mesos amb l'evolució anual de l'IPC en negatiu, segons ha fet públic l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En aquesta evolució hi ha influït, segons assenyala l'agència Efe, l'augment dels preus de l'electricitat enfront de les baixades de fa un any i també el descens dels preus de les fruites i l'estabilització del d'altres productes, com el peix i el marisc. En la variació mensual, l'IPC puja un 0,2% el novembre enfront de l'octubre.

La taxa anual de l'IPC disminueix en vuit comunitats autònomes el novembre respecte de l'octubre, es manté en cinc i augmenta en quatre. Els majors descensos es produeixen a les Canàries i Múrcia, amb baixades de tres dècimes en ambdues. Les Illes i el País Valencià són els territoris on més s'incrementa la taxa anual, amb una pujada de dues dècimes en cadascuna.

Segons detalla l'INE, la baixada dels preus en l'apartat d'habitatge, en el qual s'engloba l'electricitat, va ser el novembre d'un 2,2% enfront del descens del 3,6% registrat en taxa anual a l'octubre. Una variació que recull la pujada dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, del gasoil per a calefacció, enfront de les baixades de novembre del 2019.

Així mateix, es va moderar fins a l'1,3% la pujada d'aliments i begudes no alcohòliques pel descens dels preus de les fruites, major enguany que el 2019. També hi va influir, encara que en menor mesura, l'estabilitat dels preus del peix i el marisc i la disminució dels preus dels llegums i hortalisses, que es varen incrementar l'any passat.

La dada de novembre suposa encadenar vuit mesos amb l'evolució anual de l'IPC en negatiu després de l'esclat del covid-19 el març, que va fer caure amb força els components energètics, amb especial rellevància en aquest indicador.

stats