Economia 12/04/2021

El preu del lloguer cau un 12% a les Balears el març respecte de l'any passat, segons pisos.com

És un 5,5% inferior al del trimestre anterior

ARA Balears
2 min
Cau el preu del lloguer a les Illes.

PalmaEl preu del lloguer s'ha abaratit un 12% a les Balears respecte del març de 2020, amb una renda mitjana de 1.294 euros mensuals i una superfície de 132 metres quadrats, segons dades del portal immobiliari pisos.com. El preu és un 5,5% inferior al del trimestre anterior, el segon major descens de l'Estat, segons ha informat Europa Press. A més, les Illes són la comunitat amb la superfície mitjana més àmplia.

Amb tot, respecte del febrer el preu registra un lleu increment d'un 0,12%, de manera que va ser la regió que menys va créixer. Les Balears se situen així com la tercera comunitat amb la mensualitat més cara per als inquilins, només per darrere de Madrid (1.550 euros/mes) i Catalunya (1.333 euros/mes).

Per capitals, Palma és la cinquena més cara de l'Estat, amb una superfície mitjana de 103 metres quadrats i una renda mensual de 1.153 euros. La capital balear va caure un 7,56% enfront de desembre de 2020, la tercera baixada més gran de l'Estat. Interanualment, va ser la setena que més es va enfonsar, amb una retallada d'un -14,71%.

En el conjunt de l'Estat, el pis tipus de lloguer va finalitzar el mes de març passat amb una superfície mitjana de 105 metres quadrats i una mensualitat de 958 euros, la qual cosa va suposar una caiguda trimestral d'un -2,24%. Mensualment, es va ajustar un -0,21% i interanualment un -4,37%.

S'encareix el preu de l'habitatge

El preu de l'habitatge al tancament del tercer trimestre s'ha encarit a les Balears un 3,1% respecte del trimestre anterior i fins a un 4,4% respecte al mateix període de l'any passat, segons dades de Fotocasa. Aquests increments detectats al març situen el preu de l'habitatge en 2.880 euros per metre quadrat. En aquest primer any de pandèmia no s'ha detectat cap descens interanual en el preu. El darrer descens interanual es va registrar fa 73 mesos (-0,6%), el març de 2015.

Les localitats més copejades pel descens del preu de l'habitatge són Alcúdia (amb 13 mesos de descens interanual), Eivissa (11), Inca (6), Santa Eulària del Riu (6), Marratxí (6) i Calvià (5). D'altra banda, les zones en les quals el preu del metre quadrat no ha descendit en aquest període de pandèmia són sa Pobla, Ciutadella, Felanitx, Campos, Capdepera i Andratx.

Municipis com Andratx han disparat els preus del metre quadrat d'habitatge en un any en un 31,8%. Li segueixen els increments detectats a Maó (11,5%) i Pollença (11,4%). Eivissa i Andratx són les més zones de les Illes més cares, amb 5.041 euros i 4.558 euros el metre quadrat. D'altra banda, Ferreries, a Menorca, és la més econòmica, amb un preu de 1.384 euros el metre quadrat.

A Palma, els districtes més copejats pel descens del preu de l'habitatge són Nord i Llevant (amb cinc mesos de descensos interanuals). D'altra banda, no ha disminuït a cap mes a la Platja de Palma i Ponent.

stats