Economia 23/04/2018

El preu del lloguer a Palma ha pujat un 40% en els darrers cinc anys

Ara mateix hi ha 645 places autoritzades de lloguer turístic; "tota la resta, fins a les 11.000, és il·legal"

Sabrina Vidal
3 min
El preu del lloguer a Palma ha pujat un 40% en els darrers cinc anys

PalmaDes de l'any 2013 fins a l'actualitat, el preu del lloguer a Palma s'ha incrementat un 40%. Segons el regidor d'Urbanisme de Cort, José Hila, "hi ha un paral·lelisme entre l'evolució del fenomen del lloguer vacacional i l'augment dels preus del lloguer". Amb aquesta primera premissa s'ha anunciat aquest dilluns que la zonificació de Palma serà d'una zona única i que hi estarà prohibit qualsevol tipus de lloguer turístic de pisos.

I és que, segons que ha analitzat l'Ajuntament, l'oferta de lloguer de pisos no reglats, és a dir, il·legals, va augmentar entre el 2015 i el 2016 un 50% i arribà a prop de les 20.000 places comercialitzades. Avui dia, des que es va aprovar la Llei de turisme, s'estima que l'oferta total de lloguer turístic a Palma s'ha reduït fins a les 11.000 places, la reglada i la no reglada. La patronal Habtur assenyala que des de l'estiu passat, amb la llei, "s'ha retirat una tercera part de l'oferta del mercat". Cort reconeix que ara mateix hi ha autoritzades 645 places; "tota la resta, fins a les 11.000, és il·legal".

Des del Consistori s'assegura que Palma és la segona ciutat on les persones destinen més renda al lloguer, després de Barcelona. "Quan començàrem la legislatura els desnonaments eren, majoritàriament, per impagament de la hipoteca. Ara el motiu és el lloguer", assegura Hila, "i és més complicat aturar-los".

La zona única no permetrà el lloguer de pisos a turistes a tot Palma, però la prohibició no afecta els pisos unifamiliars, excepte en sòl rústic protegit, en zona d'influència de l'aeroport o en habitatges que no siguin residencials o turístics.

La Llei de turisme estableix els criteris pels quals s'havia de zonificar: la convivència social a les barriades, la manca d'oferta d'arrendament per a la població resident i els efectes sobre el medi ambient, el territori i els recursos.

Segons el batle de Palma, Antoni Noguera, la proposta respon a tres qüestions: "L'accés a l'habitatge, l'atac a l'economia especulativa i el compliment de la primera petició ciutadana aprovada en un ple". I és que la proposta de Cort té com a punt de partida la proposta de la Federació de Veïnats, que s'aprovà en el ple del 26 de juliol de 2017, que rebutjava qualsevol possibilitat de lloguer en els pisos i que Palma fos zona única. Aquesta proposta necessitava un aval tècnic i jurídic i "és la feina que hem fet durant aquests mesos", ha afegit Hila. La mesura que adoptam té l'objectiu d'eliminar l'impacte que el lloguer turístic té sobre el lloguer dels residents".

Segons dades de la plataforma Airbnb de febrer del 2017, a Palma hi havia 2.972 entrades d'habitatges. A més, el 48% del lloguer vacacional s'ofereix en períodes d'entre set i nou mesos, "que no donen cap possibilitat al lloguer residencial".

17 milions d'euros a habitatge de protecció oficial

Si es prohibeix el lloguer turístic als pisos, disminuirà el preu del lloguer residencial?

Segons el batle de Palma, els estudis de l'àrea d'Urbanisme indiquen que el lloguer turístic contribueix negativament als preus del lloguer, de manera que "la prohibició soluciona un dels problemes", diu, però, d'altra banda, Noguera anuncia que es dedicaran 17 milions d'euros a la construcció d'habitatge de protecció oficial.

Noguera reconeix que l'habitatge públic de Palma, en relació al seu parc residencial total, és d'un 0,7%, mentre que a les ciutats del nord d'Europa representa un 10 o un 15%. "Aquest és un govern valent, si només atacàssim el lloguer turístic seria incomplet", ha assenyalat. També ha recordat que des de l'oficina de desnonaments s'han aturat un miler de casos.

stats