Economia 15/01/2020

El preu del transport ha augmentat un 4,5% en un any a les Balears

L'IPC hi ha pujat un 1%, un percentatge que se situa per sobre de la mitjana estatal

Ara Balears
1 min
Una retenció a la Via de Cintura

PalmaEl preu del transport ha augmentat un 4,5% en un any a les Balears, segons les darreres dades de l'Índex de Preus de Consum, que ha fet públic aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest augment es deu, segons l'informe, a la pujada de preus que varen experimentar els carburants durant el mes de desembre, enfront del descens registrat el mateix mes del 2018.

Així, durant l'any 2019 el transport és el servei que més s'ha encarit a les Illes respecte del 2018 i el segueixen els hotels, cafès i restaurats, amb un augment d'un 3,1%, i l'ensenyament, que va pujar un 2,2%. Els preus que més varen baixar l'any 2019 varen ser els relatius a l'habitatge, un 4,9%, la medicina, un 1,3% i l'alcohol i el tabac.

En total l'IPC ha pujat un 1% el 2019 a les Illes, un percentatge que se situa per sobre de la mitjana estatal, que està en un 0,8%. En el conjunt de l'Estat aquest augment del 0,8% suposa una pujada de quatre dècimes enfront de l'evolució de novembre i tanca l'any amb una taxa més moderada que el 2018 (1,2%).

L'INE ha detallat que en la dada de desembre hi va influir l'increment dels carburants, que queien a final del 2018, i que va elevar quatre punts, al 4%, la pujada del grup de transports. També va pujar més que el mateix mes del 2018 el preu del transport aeri. Els aliments, un altre dels grups de més pes en aquest indicador, es varen mantenir més estables.

Per la seva banda, la inflació subjacent, que no inclou ni productes energètics ni aliments, es va mantenir en l'1%, dues dècimes per sobre d'aquest 0,8% de l'IPC general.

stats