Economia 06/05/2019

La Platja de Palma genera una activitat econòmica equivalent a mitja illa de Menorca

Els empresaris de la zona critiquen la poca inversió pública davant els 120 milions anuals del sector privat

Carles Tudurí
2 min
La platja de Palma genera una activitat econòmica equivalent a mitja Menorca

PalmaLa Platja de Palma genera una activitat econòmica anual de prop de 1.437 milions d'euros si es tenen en compte els efectes indirectes, una xifra que suposa un 3,16% del PIB balear, segons un estudi presentat aquest dilluns per l'associació Palma Beach, que ha retret la manca d'inversió pública en aquesta zona turística. Aquest percentatge suposa més o menys la meitat del PIB de Menorca.

L'Estudi d'Impacte Econòmic de la Platja de Palma, elaborat pels economistes Catalina Barceló i José Antonio Garcia, ha analitzat un total de 62 branques d'activitat i 1.600 agents econòmics (empreses i autònoms) per determinar el volum econòmic de la zona, que genera 996 milions d'euros de manera directa i 441 de manera indirecta.

Si s'analitza l'activitat per branques, l'allotjament suposa el 30% d'aquest impacte, amb 438 milions. L'activitat immobiliària genera 139,1 milions, un 9,7%; el comerç suma 129,6 milions; la construcció, 127,5 milions, i la restauració 123,3 milions, i tots tres representen prop d'un 9% per sector.

Pel que fa a l'impacte sobre el PIB i les seves diferents branques, el sector d'allotjament d'aquesta zona aporta 438 milions, un 17,1% de tot el PIB de les Illes d'aquesta activitat. L'activitat nàutica suposa un 14,6%, un 12,7% del total de la Comunitat. El comerç, un 129,6%, un 6,1% del total, i el transport terrestre un 4,8% del total, 21,8 milions.

Pel que fa a l'ocupació, la Platja de Palma dona feina a 11.806 persones, 8.180 de les quals són feines directes. L'activitat hotelera en genera 3.544, un 30%; la construcció, 1.131, 9,5%; la restauració, 1.116, un 9,4%, i els serveis professionals, 790, un 6,7%.

L'estudi ha estat presentat per Juan Miguel Ferrer, CEO de Palma Beach, i l'economista José Antonio García, que també han donat a conèixer el I Fòrum Platja de Palma, que es farà aquest dimecres.

Manca d'inversió pública

Ferrer ha destacat sobretot la divergència que l'estudi detecta entre la inversió publica i privada a la zona, ja que mentre l'Associació Hotelera de Platja de Palma estima que la privada és de prop de 120 milions anuals en els darrers cinc anys la pública es calcula en prop d'un milió d'euros per exercici.

Des de Palma Beach es demana més inversió i es reclama la creació d'un grup de treball entre empresaris i polítics per impulsar les inversions i la millora de la zona. Segons Ferrer, és necessari que l'oferta complementària es modernitzi, però considera que per a això fa falta la implicació també de l'Administració. El responsable de Palma Beach ha destacat, així mateix, que a l'Administració se li demanen prioritàriament tres coses: garantir la seguretat, mantenir les infraestructures i els equipaments en bon estat i fer una neteja adequada de la zona.

stats