TURISME
Economia 07/09/2018

Les platges aporten més de 25 milions als ajuntaments

Es calcula que els concessionaris de gandules, embarcacions i xibius ingressen més de 55 milions

Carles Tudurí
4 min
CALA MAJOR Palma ingressa 760.000 euros a l’any dels concessionaris de les seves platges.

PalmaLes platges de les Illes Balears generen un negoci d’explotació de serveis de gandules, lloguers d’embarcacions aquàtiques i de xibius d’uns 60 milions d’euros, amb uns ingressos per als ajuntament de més de 25 milions, segons dades recollides per l’ARA Balears a distints municipis de l’Arxipèlag.

Només a Mallorca hi ha més de 200 platges, aproximadament 100 de les quals tenen serveis a través de concessions. La major part de les concessions són per lloguer de gandules i para-sols, però moltes de les platges ofereixen també altres serveis, com els dels balnearis o xibius, lloguer d’embarcacions esportives o els restaurants. Només una vintena de platges ofereixen la totalitat d’aquests serveis. Hi ha determinades zones amb alta concentració d’aquests serveis, com el cas de Calvià i Capdepera, mentre que a altres parts, com la Tramuntana, són més escassos. Prop d’uns 15 municipis de Mallorca liciten les platges.

Els ajuntaments han de sol·licitar a Costes les competències sobre els serveis a les platges. A més de Costes, altres institucions, com Medi Ambient i Capitania Marítima, han de presentar informes sobre el projecte de gestió. Mitjançant una licitació pública, se’n concedeix l’explotació a distintes empreses privades.

L’explotació de les platges generen una sèrie de costos, principalment derivats de la vigilància i la seguretat, la neteja i manteniment i els cànons que es paguen a Costes. Els beneficis provenen de l’oferta de serveis esmentada: gandules i para-sols, xibius, lloguer de material per a esports nàutics, cursets d’esports aquàtics, entre d’altres.

El cànon que paguen els ajuntaments, que al cap i a la fi abona el concessionari, s’ha vist incrementar de manera notable en els darrers anys a causa de l’augment del valor cadastral dels terrenys.

La majoria de consistoris opten per treure lots en funció de platges, tipologia de serveis o fins i tot per trams de platges. Per l’adjudicació se sol valorar l’increment de l’oferta econòmica, les millores en les forma de pagament, les millores per l’explotació dels serveis, les tasques de neteja i manteniment o l’experiència de l’empresa.

Ingressos i despeses

Els ajuntaments reben prop de 25 milions a l’any en la prestació de serveis a les platges. Es calcula que entre un 60% i un 95% d’aquests ingressos són beneficis per als mateixos ajuntaments, segons qui paga el cànon de Costes.

Segons un estudi d’Innovamanagement sobre el sector de les concessions, els adjudicataris dediquen quasi un 40% de la facturació als ajuntaments per guanyar la licitació. Un 35% es destinarien a Costes i operacions, i la resta, un 25%, serien beneficis. Això ens permet calcular que el negoci de les platges ronda els 60 milions d’euros en l’actualitat. L’estudi de l’empresa esmentada, de 2010, calculava ja en 45,5 milions la facturació dels concessionaris només a Mallorca. Des d’aquesta data algunes platges han baixat una mica els ingressos, ja que s’hi ha reduït el nombre de gandules o para-sols, però s’hi ha d’afegir el negoci que es genera a Eivissa i Menorca.

Tot i que algunes concessions són antigues, com les de Calvià i Palma, actualment cada quatre anys és necessari renovar les autoritzacions de Demarcació de Costes, per la qual cosa és habitual que ara només es concedeixin per a aquest període. De vegades s’utilitza la fórmula de dos anys, més dos anys renovables.

Calvià i Palma

Per ajuntaments, són molts els que superen el milió d’euros a l’any d’ingressos provinents de les empreses concessionàries.

Un dels casos és Calvià, que gestiona 20 concessions d’instal·lacions temporals, on la majoria d’aquestes adjudicacions es realitzaren el 2009 fins al 2023. Les empreses adjudicatàries paguen anualment un cànon municipal per explotar aquests serveis. L’any 2018 el total del cànon cobrat per l’Ajuntament per totes les concessions (incloses les de bars o xibius i activitats aquàtiques) ascendeix a 1.665.526 euros.

La Platja de Palma va ser licitada el 1997 amb un contracte fins a l’any 2023. El cànon ronda els 460.000 euros. El Consistori rep ingressos de quatre platges més: Cala Estància (39.000), Ciutat Jardí (67.000), Can Pere Antoni (50.000) i Cala Major (145.000). Per tant, es cobren prop de 760.000 euros per any.

Altres municipis

L’Ajuntament de Sant Llorenç sí que està entre els que ingressen més d’un milió d’euros a l’any per aquest concepte, ja que enguany ha adjudicat els serveis de la platja de Cala Millor per 1,1 milions d’euros.

Muro i Capdepera també estan per damunt d’aquesta xifra. A Muro es generen 1,6 milions d’euros gràcies a una concessió de les gandules i para-sols, una pel lloguer d’embarcacions, un parc aquàtic, els xibius i les cabines de massatges. Per part seva, Capdepera cobra 1,2 milions d’euros gràcies a les nombroses platges que gestiona: Cala Agulla, Son Moll, la Font de sa Cala i Cala Mesquida.

Un dels ajuntaments de les Illes que més facturen per aquest concepte és el de Sant Josep, Eivissa, atès que enguany ha realitzat dues adjudicacions per quatre anys, que sumen 62 lots, per un total de 3,2 milions d’euros. Però s’hi ha de sumar encara un nombre important de lots que no han estat adjudicats durant el 2018. El municipi disposa de platges tan populars com Platja d’en Bossa, Cala Bou, Cala Bassa, Cala Tarida, Cala Vedella, Cala Carbó i Cala d’Horts.

El Consistori de Campos ha adjudicat enguany els sis xibius i la resta de serveis de les seves platges per 420.000 euros anuals. Amb aquesta quantitat pràcticament s’ha doblat el preu de sortida del concurs d’adjudicació. A Sóller es paguen 50.000 euros per temporada per poder explotar els seus serveis.

Pollença suma per dos conceptes principals: pel lloguer de terrasses, que totalitza 370.500 euros, i per l’explotació de les platges, que generen 357.600 euros; en total, 721.000 euros. Els concessionaris s’ocupen del manteniment i la neteja de platges, zona de jocs infantils, reforestació de zona del litoral, banys i altres serveis. Manacor, que gestiona, entre d’altres, Portocristo, Cala Mendia, Cala Anguila i Cales de Mallorca, ingressa dels concessionaris un total de 563.000 euros.

stats