MERCAT
Economia 12/05/2019

El pitjor any de les empreses catalanes a la borsa de les pimes

Sis companyies tenen la cotització suspesa i només quatre de 14 van tancar el 2018 amb beneficis

Xavier Grau
3 min
El pitjor any de les empreses catalanes a la borsa de les pimes

BarcelonaEl mercat alternatiu borsari (MAB), la borsa on cotitzen petites i mitjanes empreses que volen captar recursos per créixer, va tancar el 2018 en negatiu, amb una rendibilitat acumulada a 31 de desembre negativa, de quasi un -14%, segons l’índex Ibex MAB All Share. En conjunt, les empreses d’aquest índex van tancar el 2017 amb un valor de capitalització de 1.734 milions i, en tancar el 2018, aquesta capitalització conjunta havia caigut fins als 1.328 milions. I si per al conjunt d’aquest mercat l’any va ser dolent, per a les empreses catalanes que hi cotitzen va ser especialment negatiu. Només quatre de les 14 empreses catalanes que hi ha al segment d’empreses en expansió van tancar l’exercici amb resultats positius.

El mercat alternatiu borsari es divideix en tres segments: empreses en expansió, sicavs i socimis, i s’ha convertit en un bon refugi per a aquestes últimes per cotitzar i complir així una de les exigències per gaudir de beneficis fiscals, que és estar als mercats.

Però el MAB va néixer com una eina perquè les empreses en expansió, petites i mitjanes, captessin finançament als mercats. “Però no és un mercat prou líquid i dinàmic, i els inversors no poden sortir fàcilment”, explica el professor d’economia de la Universitat de Barcelona i director de l’àrea formativa financera d’EAE Business School Josep Bertran Jordana.

De les 14 empreses catalanes que cotitzen en el segment d’empreses en expansió, només AB-Biotics (1,22 milions), Lleida.net (270.000 euros), Griñó Ecologic (150.000 euros) i Atrys Health (10.000 euros) van guanyar diners. La resta, o estaven en pèrdues o no han presentat els resultats a temps (ho havien de fer abans del 30 d’abril).

Empreses amb problemes

A més, el 2018 ha estat marcat pels importants problemes d’algunes d’aquestes empreses catalanes que cotitzen al MAB. És el cas de Home Meal Replacement -més coneguda per la seva marca comercial Nostrum-, que està en concurs de creditors. I encara és pitjor la situació de Cerbium Holding, la societat de què depèn Only-Apartments, companyia de lloguer d’apartaments per internet per a estades curtes, que ha demanat al jutjat mercantil número 6 de Barcelona la seva liquidació, després de no haver pogut superar el concurs de creditors.

Però n’hi ha d’altres amb dificultats, com Inkemia, en situació de preconcurs, o Tecnoquark, que té dues filials amb idèntiques dificultats. I d’altres passen per altres problemes, com Eurona, que s’està reestructurant, o Ebioss, que està en un procés d’ampliació de capital.

El MAB manté suspesa la cotització de les sis companyies citades i cap d’elles ha presentat els resultats financers del 2018. ¿Però els seus problemes són atribuïbles al funcionament del MAB? El professor Bertran destaca que “moltes de les empreses que cotitzen en aquest mercat fracassen pels errors del seu model de negoci”. I això té un efecte negatiu per al mercat mateix.

“Les empreses que fracassen donen una mala imatge al MAB”, explica Josep Bertran. Però aquest no és l’únic defecte del MAB. Als problemes de les empreses que hi cotitzen s’hi afegeixen altres impactes que no li permeten desenvolupar-se. “Són problemes que afecten tots els mercats”, indica Bertran, que esmenta la complicada situació que ha comportat el Brexit i, sobretot, la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units i el seu impacte en els mercats financers. A això s’hi suma que a Espanya el finançament empresarial depèn molt dels bancs, i dona una dada d’aquest aspecte: els mercats financers espanyols no arriben a tenir un pes d’un 1% en el conjunt dels mercats financers de tot el món. En canvi, el pes dels Estats Units, on les borses estan molt més desenvolupades, és del 40%.

Més facturació

MésPerò no tot van ser males notícies per a aquest segment empresarial el 2018. La facturació conjunta de les empreses catalanes del segment d’expansió del MAB va augmentar un 14%, fins als 116 milions d’euros, mentre que la capitalització conjunta, de 377 milions, es va mantenir molt similar a l’any anterior.

Sens dubte, entre aquestes empreses catalanes AB-Biotics va ser la que va mostrar un millor comportament: va passar d’unes pèrdues de quasi 900.000 euros el 2017 a guanyar 1,22 milions el 2018, després que es disparés la seva facturació quasi un 65%, fins als 11,9 milions d’euros. A més, l’entrada de Kaneka en el seu capital social va impulsar la seva cotització fins als 3,1 euros per acció, un 96% més que l’any anterior, segons la companyia d’anàlisi i recerca Mabia.

Però moltes vegades resultats i cotització no van junts. De les catalanes del segment d’expansió del MAB que van presentar els resultats del 2018, la que registrava més pèrdues era Medcom Tech, amb 8,5 milions de números vermells, quan el 2017 va registrar pèrdues de 2,6 milions. Però, malgrat les xifres, la reestructuració i venda de filials va permetre a la companyia acabar l’any amb un increment de la cotització del 88%, segons Mabia.

LES CLAUS

1. Per què el mercat de pimes a Espanya no acaba de funcionar?

El professor Josep Bertran destaca dos problemes. Un és la manca de cultura de finançament de les empreses als mercats. A Espanya majoritàriament el finançament és bancari. Aquest, diu, no és un problema només del MAB, sinó que també afecta el mercat continu i fins i tot l’Íbex-35. L’altre gran problema, explica, és la falta de liquiditat i dinamisme, que fa que els petits inversors que volen desfer les seves posicions ho tinguin difícil per sortir. A més, a Espanya la principal font de finançament empresarial són els bancs, i els mercats tenen poc pes, a diferència d’altres llocs, especialment els Estats Units, on empreses fins i tot amb pèrdues, com són els casos de Tesla o Uber, són capaces d’aixecar gran quantitat de recursos dels inversors.

2. Per què hi ha tantes empreses del MAB que tenen problemes?

Les empreses que cotitzen en aquest mercat són mitjanes i petites. Però la seva principal característica és que són companyies en expansió i, per tant, és fàcil que es trobin amb problemes. A aquesta situació s’hi suma en molts casos algun error en el disseny inicial del model de negoci i creixement, segons expliquen diferents experts.

3. Com s’han comportat les catalanes del MAB el 2018?

De les 14 companyies que hi ha, només quatre van tancar l’any amb beneficis, i sis tenen la cotització suspesa per diversos problemes.

stats