Economia 02/12/2020

PIMEM vol que les institucions públiques indemnitzin les empreses per la gestió que han fet del covid-19

La patronal ha proposat fer meses sectorials amb l'Administració per quantificar i compensar la manca d'ingressos a causa de les restriccions

K. O.
2 min
Negocis tancats durant l'estat d'alarma

PalmaEl president de la patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Jordi Mora, ha reclamat aquest dimecres que les institucions públiques indemnitzin les pèrdues que han patit les empreses de l'illa a conseqüència de les restriccions d'aforament, la limitació d'horaris i l'obertura de locals establertes per controlar els contagis de coronavirus. Per fer-ho possible, Mora ha proposat crear meses sectorials amb l'Administració pública per quantificar i compensar les pèrdues.

El president ha descartat iniciar accions judicials per reclamar les indemnitzacions perquè seria un procés costós i llarg. Així i tot, PIMEM ha convidat aquest dimecres el catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Girona, Joan Manuel Trayter, que ha explicat com les petites i mitjanes empreses poden reclamar judicialment indemnitzacions a les institucions públiques com ara l'Estat, governs autonòmics i ajuntaments per la gestió que han fet de la pandèmia.

Trayter va publicar recentment un informe en què s'explica com les empreses de Catalunya poden reclamar aquests doblers, i el president de PIMEM ha assegurat que és un text que també té validesa a les Balears. El catedràtic ha recordat que la Constitució espanyola preveu que els particulars puguin ser indemnitzats si els seus béns i drets pateixen una "lesió" a conseqüència del "funcionament" dels serveis públics.

En casos de força major com ara una situació externa i imprevisible per a les administracions públiques com pot ser una gran tempesta, però, aquest article no tindria efecte, segons Trayter. Però el catedràtic ha afirmat que "no és la pandèmia la que provoca els danys econòmics a les empreses, sinó la gestió que n'està fent l'Administració pública". L'expert ha destacat que si això es duu als tribunals no es fa amb l'objectiu d'imputar funcionaris, polítics o governs que estan decidint com gestionar la pandèmia.

El catedràtic ha comentat que les indemnitzacions les hauria de pagar la institució que ha causat els danys a l'empresa, i ha apuntat que és necessari que cada afectat justifiqui bé que ha perdut doblers a conseqüència de les restriccions. També ha dit que una part es podria pagar amb els fons europeus, però també ha assenyalat que per poder aplicar l'article els jutges i tribunals ho han d'admetre.

Entre les institucions que es podrien veure implicades en el pagament de les indemnitzacions, també ha esmentat els països de la Unió Europea perquè varen restringir la mobilitat dels turistes que pretenien viatjar a les Balears.

stats