Publicitat
Publicitat

COMERÇ

Les pime esperaven facturar més a l’agost

Les dades evidencien la desigualtat entre el volum de turistes i la facturació dels serveis turístics

Menorca ha registrat aquest estiu, especialment els mesos de juliol i agost, un augment considerable de visitants. Tot i que encara no hi ha dades oficials, aquesta és la sensació que s’ha estès per tota l’illa. La temporada no ha acabat i, tenint en compte les dates en les quals ens trobam, el turisme continua apostant per Menorca.

De tota manera, les xifres que trasllada PIME referents al mes d’agost han sorprès. Segons aquestes, tres de cada quatre empreses haurien mantingut o disminuït la seva facturació. Un 46,7% de les companyies illenques de serveis turístics assegura que la seva facturació a l’agost va ser la mateixa que l’any passat. L’enquesta de PIME recull dades relatives a habitatges turístics vacacionals, empreses nàutiques, cafeteries, bars i restaurants, comerç, agroturismes i lloguer de vehicles.

Per segon any consecutiu, les empreses nàutiques és el servei turístic amb més percentatge que han vist incrementada la facturació, en concret un 43,33%. Cal remarcar que aquestes empreses ja obtenien beneficis durant els anys de crisi i es convertiren en un col·lectiu referent. D’altra banda, en el sector d’agroturismes, que les darreres temporades havia disparat la seva facturació, cap empresa declara més facturació i pràcticament el 90% manté els seus ingressos.

Percepció desigual

El balanç que presenta PIME contraposa la percepció desigual que es té en el teixit restaurador de Menorca. Mentre que més d’un 50% dels enquestats afirma que únicament ha pogut igualar resultats, l’Associació d’Hostaleria i Restauració de CAEB manifesta que s’ha notat un increment respecte de la temporada passada. Una possible explicació d’aquesta disparitat podria ser la ubicació dels establiments. En els mesos de més intensitat turística, la facturació és més volàtil i els negocis d’interior passen el testimoni als situats a urbanitzacions turístiques.

Per contra, els nombres de PIME encaixen en la seva diagnosi al lloguer de vehicles. Com és habitual a l’agost, un 94,73% de les empreses associades a la patronal socioeconòmica mantenen o baixen la facturació, una circumstància que posa de manifest qui s’emporta els beneficis de la temporada. Les grans multinacionals i l’oferta il·legal multipliquen els seus serveis en els mesos punta de l’any.

Tanmateix, qui es troba en un moment extremadament delicat és el comerç. Segons les dades de PIME, aquest sector ha baixat en vendes un 38%, el percentatge més elevat de tots els analitzats. De fet, el president de l’Associació de Comerciants de Menorca, Vicente Cajuso, així ho confirma: “La tendència en els darrers anys ens porta a un abisme. És cert que els mesos de juliol i sobretot l’agost no han estat bons per al teixit comercial. La temporada va començar bé, però ha anat a menys. Estam preocupats i ara cal revertir la situació a partir d’aquest mes. Pensam que encara tenim per endavant dos mesos amb un turisme moderat i podríem aprofitar-ho”. Cajuso insisteix a millorar la facturació perquè considera que “el client que vindrà en les pròximes setmanes s’adequa millor a l’oferta que trobarà a l’illa”.

Per cert, PIME destaca l’augment del turisme entre illes, propiciat per l’increment de la bonificació per a residents. Des de la patronal assenyalen que durant el mes de juliol varen arribar via Palma 3.700 passatgers més que l’any passat, una pujada que compensaria el descens detectat, sorprenentment, en el mercat de l’Estat.

Impost de turisme sostenible

Al mateix temps, PIME reitera el rebuig a l’impost del turisme sostenible, uns doblers que podrien anar destinats a la compra de productes o serveis turístics locals, restant d’aquesta manera competitivitat a les empreses. Per al pròxim mes d’octubre, l’oferta de places de vols és del 15,3%. La previsió pel mes de setembre era del 5,2%.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF